Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de les Alqueries crea un cens de mascotes
El consistori aprova en el ple l’ordenança que regula la tinença i protecció dels animals domèstics fent-la compatible amb la higiene, la salut pública i la seguretat

L’Ajuntament de les Alqueries ha aprovat aquesta setmana en el ple municipal l’ordenança municipal sobre tinença d’animals de companyia i animals potencialment perillosos. Aquesta nova regla, entre altres coses, estableix que es cree un cens de mascotes on es registren els animals que l’ordenança considera de companyia i contempla que el consistori atorgarà una placa identificativa que haurà de portar l’animal en tot moment. Este serà un complement obligatori i complementari, en el cas dels gossos, al sistema de trasponder o microxip.

Per a l’elaboració d’aquest registre, l’Ajuntament compta amb la col·laboració dels establiments de cria i venda d’animals, les clíniques veterinàries, les associacions protectores i de defensa dels animals, i, en general tot professional o entitat legalment constituïda que informarà sobre les obligacions legals i el censat dels animals que embenen, tracten o donen.

La intenció de l’equip de govern municipal, tal com assegura la regidora de Medi Ambient, Betlem Albero és “garantir la tinença i protecció dels animals fent-la compatible amb la higiene, la salut pública i la seguretat tant de les persones com dels altres animals i béns i el benestar social en l’àmbit municipal”. Així mateix, Albero afegeix que “la nostra voluntat és que la convivència entre les persones i animals siga tan bona com siga possible. Per a açò hem de saber quants animals hi ha en la localitat i establir una sèrie de normes perquè no causen molèsties a les veïnes i veïns. Però a més, hem establert una sèrie de normes per al comportament en espais públics dels propietaris de mascotes, així com de protecció davant un possible maltracte animal que es puga dur a terme per alguna persona”.

A més, l’ordenança posa l’accent en la gestió dels residus generats pels animals, i estipula que “les persones que conduïsquen gossos i altres animals hauran d’impedir que aquests dipositen els seus defecacions o miccions en les voreres, passejos, jardins i en general, en qualsevol lloc dedicat al trànsit de vianants, així com façanes d’immobles, mobiliari urbà i vehicles. Perquè evacuen aquestes dejeccions, si no existira lloc assenyalat per a açò, hauran de portar-los a la calçada al costat de la vorera i el més pròxim a l’embornal del clavegueram o en zones no destinades al pas de vianants ni llocs de joc”. Així mateix, estableix l’obligació de la recollida d’aquests excrements i la neteja de la zona si quedara alguna resta.

Quant a les sancions, estan considerades com a infraccions lleus aquelles derivades de l’absència de mesures per a mantenir les vies públiques netes o no tenir al dia el seu registre en el cens o les vacunes corresponents, entre d’altres.

Finalment, està considerat greu, per exemple, no alimentar als animals de companyia i molt greu el seu maltractament tant físic com a psicològic dintre de moltes altres coses.

Comparteix

Icona de pantalla completa