Diari La Veu del País Valencià
Cabanes ultima els preparatius per a la Fira de Sant Andreu
El programa d’enguany és el més complet i variat fins ara i compta amb la participació de diverses associacions

L’agricultura i la ramaderia prenen protagonisme amb la presentacióm entre altres del projecte municipal del ‘Banc de Terres de Cabanes’

L’Ajuntament de Cabanes ultima estos dies els preparatius per a la Fira de Sant Andreu que es celebra a la localitat del 25 al 27 de novembre . L’edició d’enguany compta amb un complet programa d’activitats, mostres i tallers per a tota la família amb la participació de diverses associacions. El regidor responsable de Fires, Carles Mulet, ha assegurat que enguany “a pesar de les limitacions per falta de temps i de pressupost, hem intentat optimitzar al màxim els recursos de l’ajuntament, evitar els malbarataments d’anys anteriors i invertir en programació”. Mulet ha afegit: “És el un punt d’inflexió d’una Fira que cada any anava a menys i que volem reviscolar. Després d’anys d’inèrcia, l’ajuntament ha fet un gran esforç per rellançar l’esdeveniment més característic i propi de Cabanes”.

La Fira de Sant Andreu començarà a escalfar motors el dissabte 19 de novembre amb la inauguració de les exposicions de temàtica taurina organitzades per l’Associació Cultural ‘Penya Els Gallos’, una de talla en marqueteria policromada i una altra de dibuixos sobre la transhumància en la que han participat nombrosos xiquets i xiquetes.

Els tallers marcaran el començament oficial de la fira el divendres 25 de novembre. Des de les 17:30h, l’Avinguda del Maestrat es convertirà en seu de les activitats més variades Els qui s’apropen a Cabanes descobriran els diferents jocs de pilota valenciana en un taller pràctic. Seguidament hi haurà un taller de creació tèxtil que aproparà al públic les tècniques manuals antigues més conegudes i en acabar, hi haurà un taller de meteorologia per a xiquets i majors amb la presentació del llibre “No dispareu al meteoròleg” per part Joan Carles Fortea, meteoròleg de la tancada Canal 9 i actual home del temps de TV Mediterráneo. Durant la vesprada també s’obrirà al públic l’exposició de dibuixos de Rafa Castelló, la del I Concurs de dibuix infantil de l’A.C. ‘Penya els Gallos’ i la XI Mostra de Bonsais, un clàssic de la Fira de Sant Andreu. Tancarà el programa del divendres el concert, a les 20:00h, de Sarau Folk a la carpa de l’Avinguda del Maestrat.

El dissabte 26 de novembre es reprenen els tallers amb el protagonisme del Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca. ‘Un món invisible’ és el nom que s’ha escollit per dónar a conéixer els secrets del Prat al llarg del cap de setmana. La inauguració de la Fira per part de les autoritats serà a les 11:30h però, fins aleshores, el matí estarà ocupat per xerrades i tallers; la primera a les 10:00h parlarà d’agricultura ecològica a la comarca del Pla de l’Arc i comptarà amb una mostra de llegums organitzada per Biopenyagolosa i oberta a la participació del públic. A les 11:00h els qui s’apropen a l’Avinguda Maestrat descobriran l’òxid del ferro com a pigment i els diferents usos que ha tingut al llarg del temps. Seguidament hi haurà un taller per aprendre a fer ‘ombes de paper’ amb papers reciclats i més tard, a la parada de l’A.C. ‘Penya Els Gallos’, es podrà aprendre a fer boles d’embolar. El taller anirà seguit d’una classe de ‘retalls’ infantils amb carretons.

La música prendrà els carrers a les 12:30h amb el concert de Dani Miquel i més tard, a les 15:00h, hi haurà un taller familiar per aprendre a fer punts de llibre amb flors seques. La parada ‘Llàgrimes de Ceba’, al Racó dels Artesans, ha organitzat per a les 16:00h un taller per fer instruments musicals amb canyes. Al mateix temps, a la Carpa de l’Ajuntament, hi haurà una xerrada sobre l’oli d’oliva verge extra del Pla de l’Arc i un tast d’olis organitzat per la Oleícola Penyagolosa. A les 17:00h s’explicarà la història de l’autobús a Cabanes i la comarca del Pla de l’Arc i a les 18:00h l’A.C. ‘Penya els Gallos’ ha organitzat un taller per aprendre a fer nucs d’embolar. Tot seguit s’embolarà un bou de carretó amb els materials obtesos dels diferents tallers. Com a alternativa per als més menuts, de 18:00h a 20:00h, els xiquets i xiquetes podran participar en un taller d’animació a la lectura amb animals al Casal Jove organitzat per l’associació Baracan que ajuda gossos abandonats.

A les 18:30h es prepararà el dolç més típic de la Fira de Sant Andreu, les ’figues albardaes’, en un concurs organitzat per l’A.C. ‘Penya els Gallos’. A les 19:00h hi haurà una xerrada sobre la transhumància amb Lionel Martorell, president de l’associació Ibèrica de Transhumants i a les 20:00h, l’associació Baracan organitza una mostra d’ensinistrament de gossos seguida del primer concurs del ‘gos més guapo’ obert a la participació de tots els gossos que s’apropen a la carpa de l’Ajuntament. L’Associació de Joves de Cabanes posarà fi al programa d’actes amb ball a les Escoles Velles amb amb l’orquestra la Tribu i disco mòbil The Luxe.

El diumenge 27 de novembre continuarà obert el taller del Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca. A les 10:00h, l’A.C. ‘Penya els Gallos’ ha organitzat un concurs de truites de creïlla seguit d’un esmorzar popular i jocs taurins per als més menuts. De 10:30h a 11:30h es reprendrà el taller d’animació a la lectura amb animals al Casal Jove organaitzat per l’associació Baracan. A les 11:00h a la parada ‘Cadira de Boga’, al Racó dels Artesans, hi haurà un taller de cistelleria infantil on xiquets i xiquetes podran fabricar la seua pròpia cistella. L’Ajuntament presentarà a les 11:00h el projecte municipal ‘Banc de Terres del terme de Cabanes’ que començarà a caminar enguany. A les 11:30h hi haurà jocs tradicionals de fusta per a totes les edats i a les 12:00h la carpa de l’Ajuntament acollirà la presentació del llibre de Josep Vicent-Mestre “La Ribera, una terra vora el mar”. Al mateix temps, al Racó dels Artesans es treballarà el cuir amb ’Toni Cueros’ i a les 12:30h, l’A.C. ‘Penya els Gallos’ ha organitzat la ‘II Cagà del Manso’.

Seguidament, a les 13:00h, hi haurà una mostra d’ensinistrament de gossos, organitzada per l’associació Baracan. Més tard, a les 15:30h, es farà un taller infantil per confeccionar ‘atrapa somnis’ amb esparts, cordes i altres materials a la parada ‘Cadira de Boga’ del Racó dels Artesans. L’A.C. ‘Penya els Gallos’ reprendrà els tallers d’artesania taurina i a les 17:30h entregarà els premis del concurs de dibuix, el concurs de figues albardaes i el de truites de creïlla. Tot abans de procedir al tancament oficial de la Fira fins el 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa