Diari La Veu del País Valencià
Comença el curs universitari amb protestes per les retallades
EFE / RedactaVeu / València

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha permés la intervenció del coordinador de l’Assemblea d’Estudiants, Jordi Caparrós, en haver presentat prèviament una petició formal i ha agraït la responsabilitat d’aquesta associació, integrada en la citada plataforma.

Les classes han començat aquest dilluns per a més de 50.000 estudiants de la Universitat, dels quals 8.470 són de primer curs de grau. Els altres ho són de la resta de cursos, de màsters, de doctorat i de plans antics.

Abans de la intervenció del portaveu davant el rector, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, i la resta de convidats a l’obertura de curs, un centenar d’estudiants, professors i personal de la Universitat s’ha concentrat a les portes de l’edifici que alberga el paranimf de la institució acadèmica per a protestar contra les retallades i rebre amb xiulets les autoritats.

Després de criticar el que consideren una reforma “regressiva” que mercantilitza la Universitat, el portaveu d’aquest col·lectiu ha reclamat diàleg a l’administració i ha insistit en la necessitat de mantenir l’elecció democràtica de càrrecs i l’autonomia universitària.

Protesta davant la seu de la Universitat de València.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra (i), i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, durant l’acte.

La secretària general de la Universitat de València, en el resum de la memòria del curs passat, ha afirmat que el Consell va reduir l’aportació a aquesta institució en vora 34 milions d’euros i que aqueix dèficit de finançament no es podrà compensar amb el fort increment de taxes.

Per la seua banda, el rector, Esteban Morcillo, ha assegurat que “sense equitat no hi ha qualitat ni excel·lència” i ha considerat el problema més greu de la universitat pública valenciana l’augment de taxes i la reducció de beques.

Al seu judici, aquestes i altres mesures “apunten cap a un vertader canvi conceptual” del model universitari públic espanyol “que no ha sigut consensuat amb la universitat”.

La clausura ha estat a càrrec del president de la Generalitat, Alberto Fabra, qui ha anunciat que en el present curs universitari s’engegarà un sistema de préstecs universitaris perquè les famílies que complisquen uns determinats requisits puguen ajornar el pagament dels estudis cinc anys.

El rector ha exigit a la Generalitat el màxim esforç en dotació de beques i en la solució “amb urgència” del deute amb les universitats públiques valencianes, perquè, en la seua opinió, “el mecenatge no pot minvar el finançament públic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa