Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu demana al·legar el nou Pla del Xúquer perquè no resol problemes
RedactaVeu / Alzira

La Plataforma Xúquer Viu ha elaborat una sèrie de mocions per a instar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), el president de la Generalitat i les Corts a presentar al·legacions a l’esborrany del Pla del Xúquer que, al seu judici, “no resol els principals problemes” del riu.

La moció, que pretenen que siga presentada en els ajuntaments de la Ribera i altres comarques, mostra “la disconformitat i preocupació” amb el contingut de l’esborrany de Pla Hidrològic del Xúquer perquè “torna a repetir els mateixos errors del pla de 1998 quan es va repartir més aigua de la que hi havia en la conca del riu”.

En aquest sentit, s’advoca perquè el nou pla “tanque la possibilitat de transvasaments des de qualsevol punt del riu que no siga l’Assut de la Marquesa per al transvasament Xúquer-Vinalopó” i que aquest es limite a un màxim de 80 hectòmetres cúbics a l’any.

També es considera “imprescindible una disminució important” de les extraccions de l’aqüífer de la Manxa Oriental, sense que aquestes siguen superiors a la recàrrega actual, establida en 238 hectòmetres cúbics, dels quals caldria descomptar el cabal ecològic per a la recuperació del Xúquer a Albacete.

La moció demana que els cabals ecològics mínims del riu i de l’Albufera s’incrementen significativament, i que l’assignació d’aigua superficial per als proveïments de la Ribera tinga la mateixa consideració que l’atorgada a Albacete, Sagunt i València i la seua àrea metropolitana, i s’establisca fins a 31 hectòmetres cúbics.

Que les assignacions i reserves establides en el Pla s’ajusten a la disponibilitat real, una vegada descomptats els cabals ecològics i no per sobre d’aqueixes disponibilitats, és una altra de les reivindicacions de Xúquer Viu, que demana que la moció es trasllade a la CHX perquè siga considerada com a al·legació a l’actual esborrany.

També reclama traslladar la iniciativa al president de la Generalitat i als grups parlamentaris de les Corts per a instar-los a presentar-hi al·legacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa