Diari La Veu del País Valencià
No hi haurà reobertura de les investigacions sobre el Metro
ACN / València

La jutgessa es ratifica així en les conclusions que ja va efectuar el passat 2008, quan va arxivar les investigacions en considerar que la responsabilitat penal de l’accident s’havia d’atribuir al conductor del tren que va descarrilar i que va morir en el sinistre.

La magistrada argumenta la seua decisió en l’existència d’un informe tècnic policial, d’un informe pericial de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, d’un pèrit designat judicialment i de l’historial del maquinista. La principal conclusió d’aquestes diligències va ser que l’excés de velocitat va provocar l’accident.

Amb tot, la fiscalia va sol·licitar la reobertura de les investigacions aportant tres noves dades. D’una banda, un document del director adjunt d’explotació que sol·licita mesos abans de l’accident la renovació de les unitats sinistrades, una relació dels descarrilaments previs a l’accident i la no valoració d’alguns dels resultats de l’informe tècnic policial. La jutgessa ha considerat que no aporten cap nova informació que permeta reobrir les investigacions.

La fiscalia va dirigir el passat mes de juliol un escrit al jutjat en què indicava que aquest fets podrien ser constitutius de 43 delictes d’homicidi per imprudència professional i 47 delictes de lesions per imprudència professional, que no estarien prescrits en atenció a les condemnes que se’n deriven.

El ministeri públic va decidir, per tant, interposar dos denúncies, una per esbrinar de nou les causes del descarrilament i una altra per un presumpte delicte per manipulació en les compareixences en la comissió d’investigació a les Corts Valencianes. La fiscalia de València acceptava així la denúncia interposada per la diputada del PSPV-PSOE a Les Corts Valencianes, Ana Barceló, sobre les actuacions dels testimonis en la comissió parlamentària i si es va cometre un presumpte delicte de fals testimoni. Igualment, incorporava altra denúncia efectuada per l’associació Cercle Obert.

La reclamació de reobertura de la comissió d’investigació és una exigència per part de l’Associació de Víctimes del metro de València des que es va tancar aquesta investigació. Els familiars protesten el dia 3 de cada mes des de l’any 2006 a la Plaça de la Mare de Déu de la ciutat per recordar les víctimes i per reclamar noves diligències.

Aquest grup de familiars considera que hi va haver nombroses irregularitats en la comissió parlamentària i que no es varen aportar totes les dades. Tots els partits valencians de l’oposició també donen suport a la reobertura d’unes investigacions que varen concloure responsabilitzant del descarrilament el conductor del comboi, mort a l’accident, per un excés de velocitat.

L’associació sosté, basant-se en diversos informes, que els sistemes de seguretat haurien d’haver frenat el comboi abans d’entrar a la corba on el tren va descarrilar, tot i que hi pogués haver un excés de velocitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa