Diari La Veu del País Valencià
Burjassot acollirà el llegat del poeta Estellés
ACN / Burjassot

Burjassot acollirà la biblioteca personal d’Estellés, amb anotacions personals al marge, l’arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents que fins ara custodiava la família. Segons ha explicat l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, en un primer moment el llegat romandrà a la Casa de la Cultura per ser cedit posteriorment a la Fundació Vicent Andrés Estellés, que obrirà un centre d’investigació sobre el llegat del poeta.

Jordi Sebastià ha manifestat que per a Burjassot, la compra del llegat de Vicent Andrés Estellés suposa “una mena de desgreuge amb ell, que va ser una persona que en el seu moment va viure alguns conflictes socials i polítics en què va ser involucrat sense voler-ho i va ser víctima d’unes repercussions absurdes”.

El batlle de Burjassot ha afegit que la ciutat li devia un homenatge i que “el poble valencià en general li’l devia. Estem començant a recuperar i reivindicar el gran poeta que fou”.

L’alcalde ha remarcat el caràcter “popular” de la poesia d’Estellés i el seu tarannà “obsessivament valencià, sempre tenia present les comarques valencianes, els monuments i, per descomptat, Burjassot”. En la seua opinió, tenir el llegat d’Estellés al seu municipi natal “és molt important” perquè situa la ciutat “entre les més importants per a la cultura del nostre país”.

El conveni signat entre la Diputació de València i el consistori permet una donació de 70.000 euros per a la compra del llegat a la família. Segons que ha informat l’Ajuntament de Burjassot. Aquesta no és la primera col·laboració de la corporació, que ha col·laborat en actes de l’Any Estellés, així com de la Ruta Estellés.

El conveni actual permetrà que en un futur Burjassot aculla el centre d’investigació sobre el poeta amb una biblioteca per als estudiosos de l’obra d’Estellés. L’alcalde de Burjassot ha destacat la gran quantitat d’anotacions que hi ha a la biblioteca personal del poeta i com aquestes algunes vegades es varen convertir en poemes. En aquest sentit, ha dit que hi ha molt de marge per a la investigació sobre l’autor.

Alfonso Rus (esquerra) i l’alcalde de Burjassot (dreta) durant l’acte de signatura del conveni. Al centre de la imatge, els fills del poeta.

“El meu pare abans de morir em va demanar que la biblioteca arribés al poble, perquè deia que un llibre en un prestatge, és un llibre mort”, ha reconegut Carmina Andrés, la filla del poeta. Andrés ha valorat de manera molt positiva el fet que “el poble puga accedir a tot el que el meu pare tenia a casa” i ha explicat que d’entre els nombrosos llibres que el seu pare tenia a la biblioteca personal no sabria triar-ne cap d’especial ja que “ells se’ls estimava molt”.

La filla del poeta ha afegit, però, que al llegat hi ha un llibre dedicat per Rafael Alberti, obres clàssiques com Hamlet, la Ilíada o l’Odissea, amb les anotacions que Estellés feia quan llegia. Andrés ha reconegut que hi ha altres llibres “que em porten molts records” tot i que potser el seu valor literari no és tan gran.

Carmina Andrés ha conclòs destacant la bona voluntat de la Diputació de València i la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, de l’organització de l’Any Estellés i d’altres entitats per fer possible el reconeixement a la figura del seu pare.

Comparteix

Icona de pantalla completa