20.000 espectadors gaudeixen del MIM a Sueca

La motra tanca la 24a edició i demostra que no hi ha crisi en la creació escènica ni en públic
23 setembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Sueca

Prop de 20.000 espectadors es van donar cita a la 24a Mostra Internacional de Mim a Sueca en una edició estructurada amb el lema de ‘Treballs en grup/sinergies de treball’ i caracteritzada per haver esgotat gran part de les localitats en molts dels espectacles desenvolupats al llarg de les seues cinc jornades.

El cartell d'entrades esgotades es va repetir en diversos espectacles de sala, com va ser el cas de Show Park, de la companyia de Castella i Lleó Spasmo Teatro, l'humor del qual va conquistar un públic majoritàriament adolescent i jove. El cartell de “localitats exhaurides” es va penjar també en tres de les funcions de Kubik, un muntatge creat per Teatro Paraíso per al públic infantil, que va enlluernar els espectadors més xicotets del festival, xiquets d'entre 1 i 5 anys d'edat.

Durant el dia mundial de l'Alzheimer, celebrat el dissabte passat, la funció que més va emocionar el públic al MIM va ser la que va narrar, a través del teatre de màscares, la història d'André i Dorine, una parella d'ancians que ha de fer front a la malaltia senil i amb la qual els bascos Kulunka Teatro van aconseguir emocionar i fins i tot commocionar un auditori completament entregat.

Èxit rotund van tenir també els espectacles de carrer, potenciats enguany per a mostrar al públic l'ampli ventall de possibilitats del teatre gestual sense necessitat de passar per taquilla si la butxaca no ho permet massa. “L'espai públic ha tingut enguany un protagonisme especial i en absolut s'ha notat la crisi ni en la creació i innovació escènica ni en el públic, el qual s'ha mostrat àvid de conéixer les singulars propostes que té el teatre corporal com a eix fonamental en la comunicació”, explica Abel Guarinos, director del festival.

Maria del Mar Bonet i del Grup de Dansa l'Alcúdia

Dels espectacles realitzats a l'aire lliure que més públic van congregar destaca l'actuació estel·lar de la cantautora Maria del Mar Bonet i del Grup de Dansa l'Alcúdia, que interpretaren el Bolero de l'Alcúdia, amb lletra de Vicent Andrés Estellés. Una altra de les representacions de carrer més multitudinàries va ser l'estrena a terres valencianes d'Entre tu i jo, un muntatge completament innovador i descarat pel que fa al llenguatge escènic, de la Cia Mar Gómez; i de l'estrena absoluta de Sortilegi, de la companyia de Cullera Màgic 6-JM Produccions, que van convertir els carrers de Sueca en una autèntica festa teatral multitudinària. I la resposta del públic es va fer també visible a Su-seso Taladro amb el qual els xilens Murmuyo i Metrayeta van triomfar amb el seu art de la improvisació i transgressió en una rotonda cèntrica i amb trànsit inclòs.
 

Amb el teatre Bernat i Baldoví completament en peus, emocionat i aplaudint la companyia Kulunka i amb l'estrena absoluta de el Casal Multiusos de War, l'últim muntatge del Circ Gran Fele i el primer en solitari de Rafael Pla com a intèrpret, es baixava anit el teló del MIM 2013.

El festival, que va acabar en el mateix moment en què finalitzava l'estiu i començava la tardor, està organitzat i patrocinat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sueca, la conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i la Fundació Bancaixa, i compta amb el patrocini del SARC-Diputació de València i de l'INAEM del Ministeri de Cultura, entre d'altres. En cinc dies s'han presentat quinze espectacles, diversos d'ells estrenes absolutes, i s'han realitzat més de mig centenar de funcions que es van desenvolupar pels carrers i places de la capital de la Ribera Baixa, al costat de sales de teatre o espais culturals com el Teatre Bernat i Baldoví, El Casal Multiusos, la Sala d'exposicions Els Porxets, el Poliesportiu cobert o la Biblioteca Suecana.

next