Diari La Veu del País Valencià
Un Pla de Residus “sense consens” i “desfasat”
RedactaVeu / València

El secretari d’Infraestructures i Sostenibilitat del PSPV, Francesc Signes, ha anunciat que els socialistes revisaran i reformaran el Pla Integral de Residus (PIR) quan el PSPV accedisca al govern de la Generalitat en 2015 per a “fer-ho factible i que puga complir els seus objectius”. Per a Signes, el PIR ha de tenir el consens de “la majoria de les forces polítiques i sustentar la gestió dels residus sobre la base de la delimitació d’àrees de gestió perquè es faça partícip a totes les zones productores i als ciutadans”. Així, ha explicat que els socialistes reformaran el PIR “per a aplicar la jerarquia de gestió de residus que estableix la directiva marc de la Unió Europea”.

Per tant, per a Signes, el que en aquests moments està plantejant la Conselleria que dirigeix Isabel Bonig és una “vulneració de la jerarquia de residus marcada per la UE perquè no s’han executat els tres primers punts que estableix la directiva i s’ha passat directament a la quarta opció”.

Per açò, ha insistit que els socialistes modificaran el PIR 2013 aprovat pel Consell de Fabra perquè “no té vigència indefinida i té un baix grau de compliment”. És més, Signes ha advertit que el PSPV dotarà també al PIR d’un “pla de comunicació i transparència en la gestió perquè la Conselleria ha actuat amb ocultisme i ha vinculat la gestió a la corrupció i a les batalles polítiques internes del PP”.

No obstant açò, ha exigit que la conselleria “ha d’actuar ara de forma immediata elaborant un pla de xoc perquè la desigual aplicació del PIR al territori està originant zones on no hi ha instal·lacions i, per tant, els residus són transportats a abocadors lluny de la seua zona i fins i tot fora”. Un pla perquè “es reordenen totes les plantes de tractament sempre tenint en compte l’opinió de la ciutadania i dels ajuntaments”, ha indicat Signes.

Lluís Torró (EU): “És un document que naix desfasat i mort”

El portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha assegurat que el Pla Integral de Residus (PIR) “naix desfasat perquè les dades que empra són antigues o, directament, falsejades; i està mort perquè els únics teòrics beneficiaris de la revisió, les empreses del sector, ja han anunciat que no creuen en la seua viabilitat”. Esquerra Unida acusa Bonig de ser la “responsable d’aquest fiasco”.

Per a Esquerra Unida, el PIR ja es pot considerar, a hores d’ara, com un fracàs de la consellera Bonig. La revisió, pendent des de fa un lustre, ja va donar les seues primeres passes a la legislatura passada. “Amb aquests antecedents, que hagen passat dos anys sota la responsabilitat de Bonig i que el pla no estiga encara en vigor representa un autèntic fracàs i demostra la incapacitat de gestió de l’actual titular de la Conselleria”, critica Torró.

El parlamentari explica que les dades sobre les que es basa el PIR “resulten sospitoses i casen malament amb la informació que presenten les memòries anuals del Consell Econòmic i Social. A més, la mateixa Conselleria acaba de reconéixer que la generació de residus s’ha reduït des de 2007 a causa de la crisi”.

Torró assegura que l’objectiu prioritari de reducció no es quantifica “i el que s’aconsegueix és a pesar de la política de la Conselleria. No s’estableix com a prioritat la valorització de la matèria orgànica i els nivells de reciclatge actuals s’allunyen tant dels mínims exigits per la normativa europea que sembla impossible que el pla en tràmit siga capaç d’assolir-los”, descriu. “En aquestes condicions, fins i tot els empresaris rebutgen les alternatives de la Conselleria que es basen, essencialment, en substituir els abocadors per les incineradores”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa