Diari La Veu del País Valencià
Indústria paralitza el projecte Castor
ACN / Alcanar

El ministeri ha ordenat a l’empresa responsable del projecte que ature qualsevol activitat i en paral·lel ha sol·licitat informació detallada a l’Institut Geogràfic Nacional sobre aquests moviments sísmics.

El cessament d’activitat ha estat decretat per resolució del director general de Política Energètica i Mines i comunicat a l’empresa concessionària de l’operació de l’emmagatzemament subterrani, Escal UGS.

A més, el Ministeri ha sol·licitat informació a l’Institut Geogràfic Nacional sobre els moviments sísmics registrats a la zona per si tingueren cap relació amb les tasques fetes en el marc de l’emmagatzemament.

El govern espanyol va autoritzar el 16 de maig passat l’empresa Escal UGS la concessió d’explotació per l’emmagatzemament subterrani de gas natural a la planta marina de Castor, un antic jaciment de petroli. Actualment es troba en fase d’injecció del gas matalàs, que s’utilitza per provar el funcionament correcte de la instal·lació.

Segons explicava aquest dijous la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia en un comunicat, els moviments sísmics haurien estat continus des que es van començar els treballs d’injecció de gas matalàs a la planta marina de Castor, i se n’haurien produït uns 200.

Fent referència a dades de l’Institut Geològic de Catalunya i de l’Institut Geogràfic Nacional, la Plataforma assegura que aquest mateix dimecres es va registrar l’últim dels sismes, qualificat entre 3,7 i 3,6 graus per aquests organismes sismològics i que s’hauria fet notar al municipi de Vinaròs, a la comarca del Baix Maestrat.

Generalitat: “Satisfacció”

La Generalitat Valenciana ha valorat aquest divendres de manera satisfactòria la decisió del Ministeri d’Indústria de paralitzar la injecció de gas matalàs en la plataforma Castor, situada davant la costa de Vinaròs, per estudiar els moviments sísmics que s’estan produint a la zona. Així ho ha indicat aquest divendres el portaveu i vicepresident valencià, José Ciscar, a preguntes dels mitjans en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Ciscar ha dit que l’executiu valencià “accepta de bon grat aquesta suspensió per estudiar tot millor” i ha afegit que “en aquestes matèries cal fer-ho”. El vicepresident ha afegit que el ministeri ha actuat amb “tota la sensatesa i lògica del món” Consistoris com els d’Alcanar, Vinaròs, Benicarló o Peníscola han demanat informes així com la Plataforma en defensa de les Terres del Sènia. El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme va ordenar aquest dijous cessament d’activitat a la planta marina del Castor, on s’està injectant gas matalàs per comprovar que la instal·lació funciona de forma correcta.

EU demana a Soria que done respostes sobre el cessament de l’activitat

El diputat d’EUPV-Els Verds Ricardo Sixto, ha sol•licitat al ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, que comparega al Congrés per donar explicacions immediates sobre els motius pels quals s’ha cessat l’activitat en el emmagatzenatge soterrani de gas Castor a la costa de Vinaròs. “Des d’EUPV venint demanant un estudi científic que estudie els sismes que estan donant-se en la zona, i que demostre que aquestos no estan afectant de manera negativa al sòl marí. Resulta preocupant que ara el ministeri pare l’activitat i no done més explicacions. Esperem respostes immediates”.

Compromís: “Ara s’evidencia la perillositat d’aquesta activitat”

El coportaveu de Compromís a les comarques del nord, Carles Mulet, ha anunciat que des de la coalició es demanarà explicacions al Consell i al Govern Central, així com a la Comissió de la Unió Europea pel seu paper permissiu en tot el que ha tingut a vore amb el projecte Castor de Vinaròs, on s’han dedicat a intentar “ningunejar i minimitzar els riscs, quan ara s’evidencia la perillositat d’aquesta activitat”.

Segons Mulet, que precisament el Ministeri d’indústria haja obligat de manera taxativa a l’empresa a aturar tota la seua activitat i demanar informació detallada a l’Institut Geográfic Nacional sobre els darrers moviments sísmics, on s’ha comptabilitzat més de 200 terratrèmols de diversos graus, “demostra que no estava prevista per l’administració aquesta situació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa