Diari La Veu del País Valencià
Ruta en Defensa del Medi ambient aquest dissabte a València
RedactaVeu / València

D’aquesta forma, al costat de passejos agradables per la Marjal i Estanys d’Almenara per a contemplar la seua flora i fauna protegida i la seua bellesa paisatgística de la mà d’Acció Ecologista-Agró, o per les diferents espècies botàniques de la Calderona amb l’activista i biòleg Carles Arnal, es coneixeran també actuacions de les autoritats del Partit Popular durant els seus 23 anys de govern.

Sobre aquest tema, es recordarà l’expropiació forçosa i l’expulsió violenta dels 300 habitants de la Punta per a una suposada ampliació del Port que mai es va necessitar ni iniciar, i que serà explicada a la ciutadania pels mateixos afectats.

La Ruta en Defensa del Medi ambient, en ocasió del 15 aniversari de l’adhesió de l’Ajuntament de València a l’anomenada Agenda 21, realitzarà un repàs per diferents punts negres i temàtiques que es contraposen a la suposada “sostenibilitat ambiental” de la qual presumeixen els dirigents conservadors com l’aplicació de la Llei de Costes, la protecció de l’horta, el tractament de residus, la mobilitat urbana, les zones verdes o el consum energètic, entre d’altres.

En aquesta oportunitat, els gestors de la Ruta alertaran l’opinió pública valenciana sobre el greu risc d’implementació d’un nou model de privatització dels usos i gestió dels Parcs Naturals del nostre entorn, els primers passos del qual han sigut la desprotecció i degradació progressiva dels mateixos, al costat de les retallades del 70% de les plantilles dels treballadors i tècnics que es mantenien com a la Calderona o a l’Albufera.

Cal anotar que també es visitaran experiències “en positiu”, com l’Alqueria del conegut agricultor ecològic, Vicent Martí, l’experiència del qual destaca per la difusió d’un model d’agricultura tradicional i natural a l’Horta Nord, o també, la proposta d’un grup d’arquitectes socials per a la creació d’un Càmping Ecològic urbà a la partida de Dalt en Campanar.

ITINERARI

1.- (10h) Eixida des de la façana del Jardí Botànic C/ Quart. Presentació de la nova Ruta.

2.- BioParc. Projecte de Càmping ecològic a la partida de Dalt (El Pouet)

3.- Sociòpolis. De ciutat futurista a paradigma de la fallida política de vivenda social i de la substitució de l’horta protegida per macroprojectes amb “missatge ambientalista”.

4.- Depuradora d’EMARSA. El gran negoci de les “aigües negres”valencianes.

5.- La Punta, recordatori d’una lluita exemplar per la terra, la cultura i les arrels, i l’explicació de les consequències d’una expropiació violenta i institucional que ara es reconeix com a innecesària. Presentació del llibre “Mataren el verd”, novel·la basada en els fets de La Punta.

6.- Antiga Platja de Natzaret. Explicació sobre la desaparició d’aquesta platja per causa de l’ampliació del Port de València ara fa quasi 30 anys i de les greus conseqències mediambientals de les construccions portuàries i recreatives sobre el litoral.

L’HORTA NORD

7.- La Patacona. Exemple d’incompliment de la Llei de Costes. Efectes nova Llei.

8.- Alboraia Les séquies i la seua contaminació.

9.- Almàssera/Alboraia. Visita dels horts d’Agricultura Ecològica de l’agricultor Vicent Martí. Explicació dels projectes d’infraestructures públiques que amenacen l’horta protegida.

10.- La “Marjal d’Almenara”, un exemple valuós de recuperació del territori per una iniciativa ciudadana I ecologista.

Menjar a la Platja de l’Almardà. Descans.

PARC NATURAL DE LA SERRA CALDERONA

11.- Mirador de PortaCoeli.

12.- Passeig explicatiu sobre la botànica de la zona per un biòleg especialista..

12.- Tour per la Calderona. Visita a diferents punts del Parc de la mà de coneguts excursionistes, ecologistes, extreballadors mediambientals i representants municipals per tal d’explicar les principals amenaces que l’afecten (desmantellament equips manteniment i vigilància del Parc, tancament zones recreatives i albergs, reforestacions inadequades, manca de dotacions i personal brigades contraincendis, pressió urbanística, etc.)

Retorn al punt de partida a les 19 h.

Inscripció oberta: Mòbil 695 59 44 89. e-mail: [email protected]

Places limitades. 15 euros aportació autobús jornada completa.

Comparteix

Icona de pantalla completa