Diari La Veu del País Valencià
El PP “torna a prémer el botó de la crueltat” amb les víctimes del metro
EFE / RedactaVeu / València

El PP ha tornat a rebutjar hui en el ple de les Corts Valencianes les peticions dels tres grups de l’oposició per a reobrir la comissió d’investigació sobre l’accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 en van resultar ferides.

El PP ha assenyalat que un acte judicial acaba de rebutjar la pretensió de la fiscalia d’investigar noves dades sobre l’accident i s’ha remés “als fets, no a les insídies”, ja que “la realitat” és que el sinistre va ser fruit d’una “imprudència provada i acreditada”, com també està “absolutament provat” que “mai van fallar les mesures de seguretat”.

L’oposició ha coincidit a reivindicar que els familiars de les víctimes volen “respecte” i saber “la veritat” sobre un accident que era “evitable”, i ha afirmat que, encara que el PP seguisca prement “el botó de la crueltat”, no es cansaran de reclamar “justícia” i una comissió que done “reparació” a les víctimes i seguretat al transport públic.

Durant el debat ha sigut expulsat de la tribuna de convidats un membre de l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro del 3 Juliol que va perdre la seua dona en el sinistre, per exhibir una samarreta amb el lema ‘43 morts + 47 ferits = 0 responsables’, davant el que l’oposició ha lamentat que s’intente “callar la veu de la ciutadania”.

El diputat del PP Alfredo Castelló, qui ha iniciat la seua intervenció enviant les “condolences més profundes” i una “abraçada forta carregada d’afecte” a les víctimes, ha lamentat que l’oposició, per “enèsima vegada”, llance “dards” per a traure “rèdit polític” d’un “desgraciat” accident de forma “deshonrosa i irresponsable”.

Ha recordat que quatre actuacions judicials han arxivat aquest cas, en el qual va haver-hi, ha dit, una causa: l’excés de velocitat, i un responsable: el maquinista, i ha assenyalat que tots els dies ocorren a l’Estat espanyol accidents que tenen un responsable, ja que encara que es complisquen totes les mesures de seguretat pot haver-hi un conductor que vaja “a més velocitat de la permesa”.

El diputat popular ha instat a deixar de dir que l’accident era evitable per una causa imputable a l’Administració, ja que està “més que provat que es complia tota la reglamentació”, i ha insistit que ací existeixen “zero manipulacions, zero immoralitat i zero silencis”.

“Una farsa”

El socialista Francesc Signes ha assenyalat que la comissió d’investigació que es va crear fa set anys va ser “una farsa”, ja que després s’ha sabut que va haver-hi “manipulació” en les compareixences, quatre descarrilaments previs de la unitat sinistrada i 38 incidències prèvies en els frens.

Signes ha demanat que el PP no vaja “darrere de la justícia” i deixe de “traspassar la línia negra de la indignitat i de la inhumanitat”, i ha alertat que si opten per la “no transparència” serà un Govern d’esquerres el que crearà una comissió per a aclarir uns fets davant els quals la societat “clama justícia i exigeix la veritat”.

La diputada de Compromís Mònica Oltra ha assegurat que les víctimes ja no volen condolences, sinó “la veritat”, “reparació”, “seguretat” que no torne a passar, “respecte” i que se’ls demane perdó, i ha considerat que el PP no vol que se sàpiga la veritat “perquè la coneix”.

Oltra ha defensat que es vol una comissió per a determinar la responsabilitat política “dels qui van poder evitar un accident i no ho van fer”, ja que “la delinqüència i la dignitat són coses diferents”, i ha considerat que el pitjor dels trens és el “de l’oblit”.

Marina Albiol (EU), qui ha col·locat en la tribuna una samarreta amb el lema de l’associació de víctimes, ha denunciat la “coacció, manipulació i engany sense límits” del PP en aquest cas, i ha opinat que el Consell té una responsabilitat política, per no haver posat les mesures de seguretat necessàries i una altra “moral per no investigar en profunditat l’accident”.

Comparteix

Icona de pantalla completa