Diari La Veu del País Valencià
Ontinyent recorda els valencians als camps d’extermini nazis
RedactaVeu / Ontinyent

“En temps de crisi reapareixen discursos i comportaments totalitaris, i és una obligació moral d’aquells que creiem en la democràcia no oblidar la història perquè no es torne a repetir”. Així ho manifestava l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en l’acte de presentació de ‘Guerra i Oblit’, un cicle de 18 activitats de diversos tipus organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la col·laboració de diverses entitats, i dedicat a la memòria dels valencians i valldalbaidins que patiren els camps d’extermini nazis.

Jorge Rodríguez explicava a més a més que “també és un bon moment per retre homenatge a tots els ontinyentins, valldalbaidins i valencians que lluitaren per un sistema democràtic, pels drets i les llibertats. Açò els va costar en un primer moment l’exili a França, i després el trasllat al camp d’extermini de Mauthausen”, explicava.

L’acte comptava també amb les intervencions del regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, i el Director de l’EPA Sant Carles, Vicent Terol, així com amb la presència de Guillem Llin en representació de l’Associació de Veïns del Llombo.

Acte d’homenatge al cementiri d’Ontinyent

El Regidor de Cultura feia un repàs de les activitats previstes, que inclouen, a banda de la inauguració hui dijous a les 19:30 a la Casa de Cultura de l’exposició ‘Imatges i memòria de Mauthausen’ a càrrec de Rosa Toran (presidenta de l’Amical Mauthausen) altres dues exposicions, dues conferències, dues visites guiades, un audiovisual, la projecció de 2 pel·lícules i 8 documentals. L’1 de novembre, dia de Tots Sants, hi haurà a més a més un emotiu acte d’homenatge al cementiri d’Ontinyent en memòria dels valldalbaidins morts a Mauthausen.

Una de les entitats que han col·laborat amb el cicle és l’EPA Sant Carles, des de la qual el seu director, Vicent Terol, incidia en què “mostrar la veritat és una necessitat davant la gran mentida construïda pels nazis, que han arribat a negar la tortura, la humiliació i la mort de milions de persones, i entre ells centenars de valencians”. Terol destacava que “la millor vacuna contra el feixisme és no deixar de recordar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa