La Mesa pel Xúquer rebutja frontalment el Pla Hidrològic

Consagra la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Oriental, deixa la porta a un nou transvasament a Alacant i discrimina els abastiments de la Ribera
7 octubre 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira

En la reunió de la Mesa pel Xúquer participaren distints representants de grups ecologistes, sindicats, regants o ajuntaments. Hi havia regidors i alcaldes del PSPV, Compromís i EUPV, entre ells els alcaldes d'Albalat, Corbera i Riola; o el diputat Joan Baldoví. Així mateix, participà en la reunió el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea.

La coincidència va ser total que el Pla Hidrològic, que es troba en consulta pública, no resolia els problemes del Xúquer, incomplia la Directiva Marc de l'Aigua i tornava a repetir els mateixos errors que el pla vigent de 1998.

El Pla obri les portes a un nou transvasament cap a Alacant des de Cortes de Pallars o des d'Antella en canviar el terme “recursos sobrants”, per “recursos excedents”, introduint la possibilitat que eixos excedents es puguen produir no al final del riu sinó aigües amunt.
 

L'esborrany consagra la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Oriental i, per tant, la del mateix riu. No es resol, en absolut, l'abastiment d'aigua potable a la Ribera, que quedarà clarament discriminada respecte a València, Albacete i Sagunt, ja que l'assignació a la Ribera estarà lligada a una permuta amb els pous de sequera dels regants, el funcionament dels quals hauran de pagar els abastiments. A més, el Pla no conté cap mesura per a recuperar els aqüífers contaminats, ja que aconseguir el seu bon estat s'ajorna per a 2017 en el de la Serra de les Agulles i indefinidament en el cas de la Plana Sud.

Els cabals ecològics són els grans sacrificats d'aquest Pla. Per posar un exemple, en l'últim tram del riu, a partir de l'Assut de la Marquesa, el Xúquer es deixarà pràcticament sec, ja que el cabal proposat és de 0'5 m³/segon, reduint a la meitat el metre cúbic contemplat en la proposta inicial, que ja era insignificant. De nou, com al Pla anterior, s'assignen i reserven recursos molt superiors als existents els últims 20 anys.
 
Baptiste Ferrando, alcalde d'Albalat, Manuel Anaya, alcalde de Riola, Joan Baldoví, diputat del Congrés i Jordi Vicedo, alcalde de Corbera
 
Entre les mesures aprovades a la Mesa pel Xúquer figura una campanya de recollida d'al·legacions que començarà aquest més d'octubre, una petició al Comité de Peticions europees i una Jornada a Sueca sobre aquest Pla. Respecte a les mobilitzacions es realitzaran abraçades al riu, una baixada popular en piragua i recollida d'al·legacions en els carrers de la comarca. La campanya culminarà amb una concentració a València l'1 de febrer per lliurar les al·legacions recollides.

next