Diari La Veu del País Valencià
Se suprimeixen les ajudes agroambientals de l’arròs per al 2014
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors expressa el seu malestar per la supressió de les ajudes agroambientals de l’arròs el pròxim any davant la falta de pressupostos destinats a aquest efecte per part de la Conselleria d’Agricultura, la qual cosa contrasta amb altres comunitats autònomes que sí les prorrogaran. La Unió estudiarà al costat del sector arrosser valencià la possibilitat de convocar noves accions de protesta si finalment es confirma que en 2014 no hi hauran ajudes per a l’arròs.

L’any 2014 serà de trànsit fins a les noves ajudes agroambientals. La Unió ja va sol·licitar en el Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural del País Valencià 2007-2013 el manteniment d’aquesta línia d’ajudes de l’arròs per al pròxim any, ja que en 2007 que també va ser any de trànsit no va haver-hi convocatòria i es pretenia que no passara el mateix. No obstant açò, la resposta de Conselleria ha sigut en aquest cas negativa davant la falta de fons.

Als productors d’arròs valencians els compromisos agroambientals per a accedir a aquestes ajudes li suposen un greu cost que la Unió Europea compensa mitjançant aquest pagament. El problema és que enguany seguiran mantenint els costos i no seran compensats, amb l’agreujant que aquesta campanya per exemple hi ha menys collita i els preus van a la baixa.

Altres comunitats autònomes com Catalunya i La Rioja ja s’han manifestat a favor de prorrogar en 2014 les ajudes agroambientals. En aquest sentit Enric Bellido, responsable del sector de l’arròs de la Unió, indica que “aquesta decisió ens deixa en una competència deslleial enfront dels productors d’altres zones arrosseres que sí van a prorrogar aquestes ajudes”.

Tot açò s’uneix al retard que els arrossers valencians pateixen en el cobrament de les ajudes agroambientals de les quals la Generalitat deu encara part de les de 2011 i la totalitat de 2012 i 2013; fet que genera encara major malestar entre els productors d’arròs valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa