Diari La Veu del País Valencià
Parany ‘científic’, vergonya universitària!
RedactaVeu / València

Ahir dimecres 6 de novembre, Acció Ecologista-Agró va protagonitzar una acció directa no violenta a la Universitat Politècnica de València (UPV) per a exigir que aquesta institució retire el seu vergonyós suport al parany, una modalitat de caça declarada il·legal i tipificada com a delicte per ser massiva i no selectiva. Aquesta temporada, 162 paranyers participen com a voluntaris en un presumpte estudi científic, impulsat per la UPV, per a investigar la migració de les aus amb els mortals paranys. Des d’AE-Agró denuncien que aquest estudi és un frau que només persegueix emparar ‘científicament’ el parany, una pràctica furtiva que any rere any mata milers i milers d’ocells al País Valencià.

Aquesta temporada de caça la Generalitat Valenciana no té prou amb la no persecució dels il·legals paranys. Enguany, a més a més, ha impulsat amb la complicitat de la Universitat Politècnica de València (UPV) un presumpte estudi científic sobre la migració de les aus en 33 paranys d’APAVAL (l’Associació de Paranyers Valencians). Aquesta ‘vergonyosa’ investigació només busca emparar ‘científicament’ aquesta modalitat cinegètica (il·legal per ser massiva i no selectiva i tipificada com a delicte en l’article 336 del Codi Penal) per a permetre així que 162 furtius continuen caçant en els seus mortals paranys, on any rere any moren milers i milers d’ocells, molts d’ells d’espècies protegides.

Aquest presumpte estudi científic de la UPV compta amb l’oposició de diferents organitzacions ecologistes (GECEN, GER-Ecologistes en Acció, APNAL-Ecologistes en Acció i Acció Ecologista-Agró) i també amb el rebuig de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) i el de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife). Inclús la comunitat universitària s’ha pronunciat en contra i un grup d’investigadors de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat de Saragossa i fins i tot de la mateixa UPV han signat un manifest per a mostrar el rebuig als ‘paranys científics’, que consideren ‘sospitosos’.

Amb aquesta acció, que se suma a la carta que l’organització va enviar a la UPV el passat mes d’octubre, des d’AE-Agró “esperem que el rectorat d’aquesta universitat valenciana recobre el seny, rectifique i retire el seu vergonyós suport als paranys científics”.

Fotos: PEREDEPADRA

Comparteix

Icona de pantalla completa