El Director del FROB assegura que no hi va haver alternativa a la venda del Banc de València

L'entitat es va adjudicar a Caixabank per un euro i amb una ajuda de 4.500 milions
30 gener 2013 01:00h
EFE / València
 
Durant la intervenció en unes jornades sobre la reestructuració del sistema financer organitzades per CincoDías i Banc Sabadell, Carrascosa ha assegurat que a partir d'ara "no hi ha pressa ni es malvendran les entitats financeres de les quals el FROB és accionista majoritari, doncs la llei marca un termini de cinc anysʺ.
 
No obstant açò, ha precisat, que en el cas del Banc de València hi havia molt poc temps, perquè les autoritats europees van fixar en el pla de resolució el 30 de novembre passat per resoldre l'entitat o anar a una liquidació mercantil. D'aquesta forma, va afegir, es va obrir un procés competitiu i l'entitat a la qual es va adjudicar -Caixabank per un euro i amb una ajuda de 4.500 milions- era "la millor oferta, la menys dolenta, doncs l'alternativa era la liquidació mercantil i el cost estimat d'aquesta era clarament superior al cost que lamentablement va tenir l'operacióʺ.
 
Per contra, ha assenyalat, per a la resta d'entitats la llei marca un termini de cinc anys, i per açò es valoraran totes les alternatives possibles per maximitzar el valor per a l'accionista majoritari de les entitats, que és l'Estat, i si es consideren raonables les ofertes que es presenten es vendran, i si no, no. "Estem oberts a aplicar qualsevol alternativa raonable que supose la màxima recuperació possible del cost que ha tingut per al contribuent el sanejament d'eixes entitatsʺ.
 
Li han preguntat quines són les raons per les quals han caigut les tres grans entitats de crèdit valencianes i Carrascosa ha afirmat que ʺha donat la casualitat que els problemes que expliquen la crisi financera general s'han donat clarament en Bankia (on s'integra Bancaixa), CAM i Banc Valènciaʺ, i ha precisat que ʺno creu que siga qüestió de què els gestors regionals siguen millors o pitjors".
 
Carrascosa, ha precisat que el FROB és actualment accionista majoritari de tres entitats i ho serà d’altres dues. Ha insistit que no hi ha pressa per liquidar les inversions injectades pel sector públic, ja que l'objectiu és maximitzar el seu valor. D'altra banda, interpel·lat per les crítiques dels empresaris a la falta de crèdit, el responsable del FROB ha considerat que la reducció de l'endeutament és lenta i porta el seu temps, però "prompte es començarà a veure una millora".
 
Segons ha dit, el problema fonamental perquè millore l'oferta de crèdit s'està solucionant, i la constitució de la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), amb la transferència d'actius problemàtics de les entitats, pot ajudar a millorar a poc a poc l'oferta de crèdit.

next