Diari La Veu del País Valencià
La Policia identifica 10 vegades més gitanos que caucàsics
EFE / València

Sota el títol ‘Identificació policial per perfil ètnic a Espanya: informe sobre experiències i actituds en relació amb les actuacions policials’, l’enquesta també incideix que l’índex de desproporcionalitat d’identificacions en el cas dels afrollatinoamericans és de 6,5.

Es tracta de la primera enquesta que compara actuacions policials durant els dos últims anys entre la població majoritària caucàsica i les minories ètniques i racials a l’Estat espanyol.

En les seues conclusions, l’informe afirma “rotundament l’existència d’un tracte discriminatori perquè s’aprecia una desproporció alta cap a determinats grups minoritaris en funció de la seua nacionalitat i aparença ètniques”.

Elaborat per investigadors de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i de la Universitat d’Oxford, l’estudi analitza els resultats de dues enquestes realitzades a l’abril per Metroscopia i Open Justice Initiative.

L’enquesta confirma la hipòtesi que “l’activitat de les parades, els registres i les identificacions de la policia es dirigeix de forma desproporcionada cap a les persones immigrants i els membres de minories ètniques” i la mateixa “no pot explicar-se per factors com l’estructura d’edat dels diferents grups”.

Entre les conclusions de l’anàlisi de les enquestes ressalta que “tant el país d’origen com la nacionalitat són factors que determinen que un individu que no siga espanyol tinga la probabilitat de ser parat entre dues i tres vegades més”.

La discriminació ètnica es concreta en col·lectius de persones nascudes al Marroc, amb un 42% que diu haver sigut parat en el carrer, i altres països d’Àfrica, que sumen el 68%, mentre que els llatinoamericans són el 33%. Entre els europeus, destaca el 25% dels romanesos, mentre que els espanyols amb prou faenes són un 8%.

En el cas de l’aparença ètnica, els gitanos i magrebins experimenten una major proporció de parades en el carrer, un 60% i un 45%, respectivament, seguits dels afrollatinoamericans, amb un 39%.

L’estudi s’ha publicat en la col·lecció ‘Drets Humans’ de l’editorial Tirant lo Blanch i ha estat coordinat pel professor José García Añón.

Informe complet i el seu resum executiu

Comparteix

Icona de pantalla completa