Diari La Veu del País Valencià
Converteixen en joies la terra de cultiu dels vins amb D.O.
RedactaVeu / València

La dissenyadora Ana Yago i l’artesà Salvador Martí han convertit en joies la terra de cultiu dels vins amb denominació d’origen, amb l’objectiu de posar en valor la matèria primera que alimenta unes vinyes úniques en el món.

La col·lecció ‘Obi terra’ pretén conjuminar la cultura japonesa amb la nostra terra de cultiu vitivinícola, mitjançant la vinculació entre el vi i la joia a través del seu nuat al coll de la botella, presentant ambdues com un producte únic que es retroalimenta, segons ha explicat la dissenyadora Ana Yago.

Aquesta sèrie de joies exclusives dissenyades per Ana Yago s’ha realitzat en commemoració de la celebració de l’Any Dual Espanya-Japó amb motiu del 400 aniversari de l’arribada de l’Ambaixada Keicho a Espanya. I, de fet, aquestes peces formen part de l’exposició ‘Essència by Sanserif Creatius’, inspiració japonesa en l’artesania valenciana, inaugurada pel Ministre de l’Ambaixada de Japó al Centre d’Artesania del País Valencià.

Cadascuna d’aquestes joies fan al·lusió al nuat típic japonès, a manera d’Obi, que és el cinturó o faixa que es porta sobre la indumentària tradicional nipona i el dibuix de la qual, nuat i color aporta informació sobre la persona que ho vist, de la mateixa manera que ara fan les joies que vesteixen el vi, tal com ha explicat la directora de ‘Sanserif Creatius’. I fins i tot, algunes peces expliquen també amb un nuat manual amb el qual es fixa l’Obi plantejat per a la botella imitant el cordill fabricat per una tècnica de trenat denominada ‘kumihimo’.

La intenció és promoure la presència dels vins de les Denominacions d’Origen València i Utiel-Requena a Japó mitjançant referents culturals propers i, al mateix temps, referents locals que posen en valor la idiosincràsia d’aquestes D.O.

Per aquest motiu s’incorpora la terra en la qual naix la vinya al vi, mitjançant unes joies de formes artificioses, lleugeres i molt delicades en el seu maneig, al que s’ha aplicat calor sobre la base de fang per a prestar-li resistència mecànica, segons Salvador Martí, que ha explicat que s’han usat arenes acolorides sobre el fang per a presentar un acabat similar al ‘raku-yaki’, tècnica de cocció ceràmica tradicional japonesa en la qual les peces naixen úniques i presenten marques pròpies i impureses de l’arena en la qual han refredat.

Aquestes joies s’han plantejat “com una col·lecció única i accessible per a tots els públics, atès que es pretén donar a conèixer l’origen dels nostres vins, així com que la societat s’acoste a l’artesania d’una manera pedagògica, que la vista i la gaudisca entenent que forma part de la nostra vida i dinàmiques diàries”, en paraules d’Ana Yago.

Per açò, “cerquem un professional com Salvador Martí, format a l’Escola de Ceràmica de Manises i procedent d’una família vinculada al sector, que ha experimentat amb tot tipus de processos i materials ceràmics, més prop de l’art que del producte convencional, per aconseguir l’acabat plantejat mitjançant unes formes abstractes i minimalistes”, segons ha postil·lat Ana Yago. De fet, Martí compta amb obra present en diverses col·leccions artístiques privades i els seus murals poden veure’s en espais públics com la Unió Musical de Llíria i el metro a Manises.

Comparteix

Icona de pantalla completa