Diari La Veu del País Valencià
El Consell canvia factures per ajudes impagades en els calaixos
RedactaVeu / València

Compromís ha exigit la dimissió de la Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, per la informació donada a conèixer hui pel Síndic de Comptes sobre l’impagament de més de 51.000 ajudes de l’habitatge.

L’informe sobre l’any 2012 de la Sindicatura de Comptes recull una auditoria realitzada a instàncies de la ‘Plataforma d’Afectats pels impagaments d’ajudes a l’Habitatge’ que constata que més de 51.000 ajudes es troben fora de la comptabilitat oficial. Per a Compromís aquesta operació és un intent desesperat del Consell per maquillar les xifres oficials de dèficit al marge de la llei de subvencions.

Per al diputat de Compromís, Fran Ferri, “és un escàndol que la Generalitat porte més de quatre anys sense pagar ajudes concedides i que aquestes no estiguen incorporades en la comptabilitat oficial. La gestió financera del PP es pot resumir en que s’ha dedicat a canviar les factures en els calaixos per les ‘ajudes en els calaixos’ afectant els sectors més vulnerables de la societat.”.

Segons ha assegurat Ferri la Llei General de Subvencions diu que les ajudes han d’estar comptabilitzades una vegada són concedides perquè puguen comptar amb una reserva de crèdit en el pressupost i els beneficiaris tinguen una major garantia per a cobrar-les o reclamar-les davant la justícia.

“El problema de fons és que la Conselleria ha mentit als afectats i ha permés que s’acumulen milers d’ajudes concedides quan sabien que no es podrien pagar. La ciutadania no es mereix un govern tan inepte, una consellera tan poc creïble i una gestió tan irresponsable” ha conclòs Ferri.

El Grup Parlamentari Compromís ha registrat una pregunta escrita adreçada a la consellera Bonig per saber si pensa deixar el seu càrrec una vegada demostrat el resultat de la seua nefasta gestió.

El portaveu socialista d’Economia en Les Corts, Julián López, ha assegurat que l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre el Compte General de 2012 presentat hui “posa de manifest la gravetat de la situació economicofinancera en què es troben els comptes públics autonòmics i l’enorme caos que ha existit durant els últims anys”. Així, ha explicat que “les dades que ofereix l’anàlisi de la Sindicatura revelen que les arques públiques autonòmiques es troben exhaustes, plenes de teranyines i forats com a conseqüència del balafiament del que ha fet gala el PP valencià durant anys”. És més, ha advertit que “l’ocultació de despeses i deutes ha sigut la tònica habitual de l’execució pressupostària”.

D’aquesta manera, ha assenyalat que “han aflorat milers de milions d’euros en factures i deutes no registrats ni en la comptabilitat pressupostària, ni en la comptabilitat financera, per a pagar-les amb càrrec a les línies de préstecs habilitades per l’Estat”. Unes línies que, segons ha explicat, “no resolen els nostres problemes de finançament, sinó que els agreugen perquè comporten costos financers” i, a més, “porten aparellades amortitzacions de capital que altres comunitats no han d’assumir perquè reben a través del model de finançament uns recursos que no han de retornar, i nosaltres sí, perquè es tracta de préstecs”.

EU exigeix el pagament immediat de les ajudes

Per a la diputada d’EU, Marina Albiol, les ajudes a l’habitatge, a la compra, a la rehabilitació, al lloguer, “han sigut una gran estafa”. “El Consell ha estat anys i anys concedint ajudes que després no han pagat i sembla que, al menys a curt termini, no pagaran. La consellera ha sigut incapaç de resoldre la situació d’aquestes 50.000 persones, com confirma hui l’informe del Síndic de Comptes i per això des d’Esquerra Unida ens sumem als afectats i les afectades i exigim el pagament immediat de les ajudes o la dimissió de la senyora Bonig”.

Comparteix

Icona de pantalla completa