Diari La Veu del País Valencià
El PSPV demana una recerca urgent sobre l’arròs importat de Cambodja i Myanmar
RedactaVeu / Brussel·les

L’eurodiputat del PSPV, Andrés Perelló, ha presentat dues iniciatives parlamentàries davant la Comissió Europea per a sol·licitar la intervenció d’aquesta institució en el cas de les importacions d’arròs provinents de determinats PMA (Països Menys Desenvolupats).

La primera de les iniciatives sol·licita a la Comissió que es plantege la necessitat de reintroduir els aranzels sobre l’arròs a països que, com Cambodja i Myanmar, han augmentat les seues exportacions a la UE gaudint de l’anomenat aranzel 0 fins a nivells nocius per a sectors com el valencià. La segona iniciativa, presentada amb caràcter prioritari, sol·licita a la Comissió l’obertura d’una recerca davant les sospites de revenda d’arròs a la UE sense aranzels que aquests països haurien adquirit fora de les seues pròpies fronteres.

En el text d’aquestes iniciatives parlamentàries, Perelló exposa davant la Comissió les dades que llança el balanç d’importacions i que han posat sobre avís els productors valencians. Cambodja i Myanmar, en l’actualitat principals exportadors mundials d’arròs i que gaudeixen de l’esmentat règim especial aranzel 0 que la Unió Europea destina als PMA, han multiplicat per 33,5 les seues exportacions a la UE durant el període 2009-2010 i tot indica que van augmentar encara més en els anys següents.

Segons ha declarat Andrés Perelló, “sense posar en dubte la legitimitat de la iniciativa EBA (sigles en anglès del règim “tot menys armes” pel qual la UE ajuda a determinats PMA) l’augment desmesurat d’exportacions d’aquests països està posant en risc la nostra pròpia producció d’arròs, a la qual tants esforços ha dedicat la Unió i que tants beneficis aporta als nostres ecosistemes”.

Per a Perelló, “quan una política d’aranzel 0 passa de ser una ajuda solidària a ser un negoci, cal tirar mà dels instruments que preveu la legislació UE per a redirigir eixes ajudes a altres països que les necessiten”. Per açò, l’eurodiputat sol·licita a la Comissió Europea que valore la imposició de la clàusula de salvaguarda que preveuen els reglaments comunitaris i que podria suposar el final de la preferència de l’aranzel 0 per als arrossos procedents de Cambodja i Myanmar o que, com a mesura transitòria, establisca un contingent d’exportacions a partir del qual aquests països hagueren de pagar els aranzels vigents per a l’arròs.

Comparteix

Icona de pantalla completa