Diari La Veu del País Valencià
Les Corts citen els diputats i senadors valencians per a oposar-se als Pressupostos

Les Corts Valencianes han subscrit aquest dimecres una declaració institucional en la qual mostren el rebuig unànime a l’avantprojecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2017, insten el Consell a impulsar accions per a “cohesionar” els valencians entorn de l’objectiu d’aconseguir unes inversions “justes” i convoquen els diputats i senadors triats en les circumscripcions valencianes a una reunió el 25 d’abril, Dia dels Corts Valencianes, per a coordinar accions en aquest sentit.

En la declaració, signada pels cinc grups parlamentaris –PSPV, Compromís, PP, Ciutadans i Podem–, es recorda que les Corts s’han manifestat de forma reiterada a favor de garantir “un nivell d’inversions just” per al País Valencià i que la reforma de l’Estatut d’Autonomia, aprovada el 2011 i que està al Congrés, preveu una clàusula que blinda les inversions d’acord amb el pes poblacional.

La resolució aprovada per unanimitat a les Corts, l’octubre del 2015, reclamava, així mateix, inversions equiparables com a mínim al pes poblacional del territori, de manera que compensava la insuficiència inversora dels últims anys. A més, una altra resolució unànime aquest mateix any reiterava la necessitat d’aquestes inversions i exigia un pla de xoc d’inversions per part del ministeri de Foment xifrat en almenys 1.200 milions anuals entre 2017 i 2020 en inversions al territori.

Per açò, les Corts han mostrat el “rebuig més absolut” a les inversions territorialitzades que preveuen els PGE per al 2017, del 6,9 per cent, que “no solament no compensa la insuficiència inversora dels últims anys, sinó que les inversions no s’ajusten al pes poblacional i suposen una reducció de 209 milions respecte al 2016”. Recorden els grups que cada valencià rebrà 119 euros, per sota dels 184 de mitjana estata, i “molt lluny de les xifres d’altres territoris”, els ciutadans dels quals rebran fins a tres vegades més.

Per açò, la declaració institucional davant la “marginació dels valencians” en els pressupostos del 2017 –que després de la seua lectura ha rebut un gran aplaudiment per part dels diputats, posats dempeus– acorda refermar el contingut de les resolucions parlamentàries sobre inversions i mostrar el rebuig als PGE quan posen de manifest “un clar incompliment de la voluntat expressada de forma unànime pels representants del poble valencià”.

A més, recorda als diputats i senadors triats per les circumscripcions valencianes el sentit d’aquestes resolucions i els convoca a una trobada a les Corts en el marc de la commemoració del 25 d’Abril, Dia dels Corts Valencianes, per a “coordinar accions per a revertir aquesta situació conjunta”. D’altra banda, insta el Consell a “impulsar les accions necessàries per a cohesionar els valencians entorn de l’objectiu d’aconseguir unes inversions justes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa