Diari La Veu del País Valencià
L’Hospital de Manises estalvia un 25% amb menys metges que els centres públics

En ple debat sobre la gestió privada de la sanitat pública, una auditoria de la concessió del Departament de Salut de Manises revela que el centre hospitalari de l’Horta Sud costa 42,5 milions a l’any. Aquesta xifra representa un estalvi del 25% respecte als hospitals comarcals de gestió pública, aconseguit amb un nombre de metges inferior i un cost mitjà per empleat menor.

En concret, l’auditoria assenyala que la ràtio de facultatius de l’àrea assistencial de Manises és de 2,33 per cada miler d’habitants, mentre que a la sanitat de gestió pública aquesta dada ascendeix a 2,75 metges per cada mil persones. El cost mitjà per empleat és de 44.722 euros anuals respecte als 49.453 euros anuals dels centres de gestió pública.

Les dades corresponen al període del 2009 al 2015 i han estat aprovades pel Consell de la Sindicatura de Comptes valenciana. S’han remés a les Corts, a la Conselleria de Sanitat i a l’empresa concessionària del Departament de Salut de Manises, segons ha informat l’auditoria en un comunicat.

Sanitat veu limitacions en l’auditoria

La Conselleria de Sanitat ha assegurat que l’auditoria no contempla el resultat de les liquidacions o tancaments d’exercicis dels anys 2009 al 2013, sobre els quals existeix una reclamació de 178,9 milions d’euros per part de l’administració. A més, ha indicat que si es resolguera aquesta “discrepància” a favor de la Generalitat es “podria posar en perill la viabilitat de la concessionària i la sostenibilitat del model”.

L’informe apunta que l’estalvi descrit del 24,6% és una xifra que “podria vore’s afectada per les liquidacions pendents del preu del contracte” i ha al·ludit a la “manca de supervisió i deficiències en el contracte concessional”. En aquest sentit, Sanitat recorda que va crear la direcció general de l’Alta Inspecció i va posar en marxa mecanismes de control.

Comparteix

Icona de pantalla completa