Diari La Veu del País Valencià
Les parelles lingüístiques faciliten al valencià guanyar terreny a l’Ajuntament d’Alacant

El consistori d’Alacant ha presentat la segona edició de les “Parelles lingüístiques”, que ha tingut un increment del 52% d’inscrits respecte a la primera edició, que va començar el 2016. 54 participants, on trobem 20 voluntaris valencianoparlants i 34 aprenents, juntament amb els grups formats l’any anterior, fan que el valencià vaja guanyant terreny a les dependències municipals.

El programa que es duu endavant a través de l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA), depenent de la Regidoria de Presidència i en col·laboració amb Escola Valenciana, afavoreix el coneixement i l’ús del valencià entre el personal de l’ajuntament, ja que, amb el suport del Departament de Formació de Recursos Humans, posa en contacte les parelles per mantindre una vegada a la setmana una conversa de 20 minuts aproximadament. El projecte no planteja un format de classes, sinó que proposa la 10 sessions de conversa entre els participants perquè vagen guanyant fluïdesa i superen la inseguretat que provoca l’ús d’una llengua nova. D’aquesta manera, el diàleg pot ser un bon complement per a les persones que aprenen valencià en els cursos i que necessiten completar la pràctica oral, han explicat des del consistori alacantí.

Tres de cada quatre empleats públics volen millorar el seu nivell de valencià

L’augment de participació experimentat després d’una primera edició amb un total de 26 voluntaris valencianoparlants i 23 aprenents palesen els “bons resultats” del programa, indiquen en un comunicat. De la mateixa manera, apunten que l’increment està en línia amb els resultats de l’enquesta elaborada per la Universitat d’Alacant sobre l’ús del valencià entre el personal municipal, que recentment posava de manifest que tres de cada quatre empleats públics desitjarien millorar el seu nivell de valencià i estarien disposats a rebre formació per a emprar-lo en el dia a dia del seu treball.

Actualment, al consistori treballen 2.160 persones –entre funcionaris, interins i col·laboradors–, dels quals un 92% assegura entendre el valencià “perfectament” o “molt bé”, recorden des d’Alacant. A més a més, segons les dades de l’enquesta de la UA, el 58’3% del personal posseeix algun títol oficial que acredita el coneixement del valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa