Diari La Veu del País Valencià
València crea el seu propi CIS per a dissenyar amb dades les polítiques municipals

“Els meus amics em diuen que estic fent-ho tot molt bé i, els menys amics, que tot està fatal. I jo el que vull saber exactament és quina percepció té la gent d’allò que estem fent”. Aquest exemple tan gràfic i alhora tan real en política va servir, ahir, a l’alcalde de València, Joan Ribó, per a explicar la raó per la qual el consistori ha creat el Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana; una mena de CIS propi que servirà al Govern de La Nau per a avaluar trimestralment les seues polítiques i tindre dades objectives on fonamentar l’acció política futura.

“La intenció és tindre una foto de la valoració de la gent per a corregir coses i adaptar el nostre treball a les seues necessitats”, va assenyalar Ribó, abans d’explicar que la principal novetat de l’enquesta és que aquest és el primer sondeig públic i a disposició de la ciutadania perquè puga consultar-lo. La diferència és, justament, el seu caràcter públic, ja que segons va apuntar l’alcalde no és que mai abans s’hagen fet sondejos pels equips de govern sinó que amb el PP es feien enquestes però “no a través de l’Ajuntament sinó de fundacions”. Llavors, els estudis que tenia en el seu poder l’equip de Rita Barberá sols “els coneixien alguns”. Un altre canvi substancial respecte del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana i les enquestes que es feien abans és el preu que el consistori paga per tindre les dades. Abans, segons Ribó, “costaven deu vegades més” que les actuals, que han sigut elaborades per l’Oficina d’Estadística municipal. El consistori tan sols ha pagat en aquest cas pel treball de camp (les enquestes) 17.600 euros a la mercantil SONMERCA S.L.

Notable per als servicis públics

Els resultats de l’enquesta -que es va realitzar sobre una mostra de 2.210 persones empadronades a la ciutat, majors de 18 anys, a través d’entrevistes personals a peu de carrer entre el 17 de febrer i el 8 de març- són molt “positius” per a l’equip de govern, en paraules de Ribó, que va presentar les dades acompanyat pel regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana. Un dels grans titulars de l’enquesta és que els ciutadans aproven la gestió del govern municipal amb una nota mitjana de 5,7. Per a Ribó “un aprovat clar” que demostra que la gestió de l’Ajuntament està “globalment ben vista”. Així ho fa palès el fet que el 43,6 per cent dels enquestats consideren que València “ha millorat en un any”, mentre que un altre 40,8 per cent creu que millorarà en el futur.

Ribó va traure pit de la valoració que rep el seu govern, i va aprofitar per a furgar en la mala nota que obté el Govern d’Espanya. Segons l’enquesta, la gestió de l’executiu de Mariano Rajoy mereix un 3,6 sobre 10, més de dos punts per sota de la de la corporació local. En el cas de la Generalitat Valenciana, la nota és d’un 5’4, tres dècimes menys que l’Ajuntament. En un intent de fugir de qualsevol rivalitat amb el Consell, Ribó va atribuir aquesta desviació a què la gent “valora millor” les institucions més properes.

L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ahir durant la presentació del Baròmetre. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Un dels aspectes que més va destacar Joan Ribó va ser el fet que la gran majoria dels servicis públics reben una valoració notable per part dels ciutadans. En aquest sentit, segons el Baròmetre, el “95 per cent té una valoració pròxima al 7”. En primer lloc se situen els mercats municipals (6,9), les festes populars i les platges (6,8), els museus i les activitats culturals (6,5), els autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i les biblioteques públiques (6,4), la recollida de brossa (6,2), l’enllumenat públic (6,1) i Valenbisi i el carril bici (6,1).

Amb notes d’entre el 5 i el 6 els valencians situen els servicis de policia i seguretat ciutadana, les zones verdes, els servicis d’informació i atenció a la ciutadania, els centres de servicis socials, les instal·lacions esportives, el soroll, la conservació de carrers, la neteja i la circulació.

L’únic servici dels consultats en l’enquesta que suspén, amb una nota del 3,9, és l’aparcament. Sobre aquest aspecte, Ribó va explicar que la pregunta que es feia als enquestats no es referia únicament a la “facilitat de trobar lloc d’aparcament” sinó que a la pregunta també es feia al·lusió “als mals estacionaments, com els cotxes en doble fila, i als aparcaments mal regulats”.

Anàlisi per a futures decisions

Després de donar a conéixer les principals dades de la primera onada del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana -que està previst que es faça cada tres mesos-, Ribó va explicar que aquesta enquesta permet “avaluar de manera objectiva” com ho estan fent els regidors i serveix també per a l’oposició, que des de dilluns té les dades.

Sobre la possibilitat de redreçar algunes de les actuals decisions preses pel govern de La Nau després de conéixer els resultats de l’enquesta, Ribó va demanar temps perquè els regidors puguen avaluar les dades relacionades amb les seues àrees. En tot cas, no va voler avançar si això suposarà una reversió de cap de les mesures preses pel seu executiu, malgrat que sí que va destacar que el Baròmetre és una bona eina per a avaluar les polítiques municipals i dissenyar futures estratègies en base a l’opinió de la cituadania.

Comparteix

Icona de pantalla completa