Diari La Veu del País Valencià
El taulell mira de reüll Algèria i la Xina

El sector del taulell ha topat amb un obstacle inesperat a l’eixida de la crisi: les mesures proteccionistes d’Algèria. El país nord-africà, el quint mercat de la ceràmica espanyola, fixarà des d’enguany quotes a les importacions d’aquest producte que concentra a la demarcació de Castelló el 80% de la producció de l’Estat.

L’alarma es va encendre el 6 d’abril, quan el Ministeri de Comerç algerià va anunciar contingents quantitatius per a l’entrada al país de 21 categories de productes estrangers, entre els quals el taulell. “És sens dubte una mala notícia”, reconeix a Diari La Veu Isidro Zarzoso, president de la patronal Ascer. Tile of Spain (la marca comercial del taulell espanyol) va exportar l’any passat a Algèria producte per valor de 123,4 milions d’euros.

A més, el país més gran d’Àfrica és un mercat en creixement per al taulell castellonenc. Al gener, el valor de les exportacions espanyoles a aquest mercat va ascendir a 10,13 milions d’euros, un 29,5% més que el mateix mes de l’any passat.

A l’espera de conéixer el volum total de rajoles i altres productes ceràmics que es podrà vendre a Algèria, l’organització empresarial manté el contacte amb l’Oficina Comercial d’Espanya a Argel i amb la Comissió Europea per a seguir la implantació de les quotes. Algunes veus del sector veuen en les quotes algerianes una resposta a l’estratègia de la indústria espanyola del taulell de competir rebaixant preus.

Recel davant la competència xinesa

Algèria no és l’única pedra al camí de la recuperació del taulell. El sector observa amb similar preocupació la competència xinesa. Enguany la Unió Europea podria considerar el gegant asiàtic com una economia de mercat (MES), amb la consegüent rebaixa d’aranzels. La raó és que al desembre es van complir 15 anys des de l’entrada del país a l’Organització Mundial de Comerç, el termini que s’havien marcat les autoritats europees per a atorgar-li aquest reconeixement.

Que la Xina aconseguisca l’estatus de MES podria posar en perill 20.000 llocs de treball en la indústria ceràmica de l’Estat, segons un estudi de l’Economic Policy Institute. Per això, Ascer defensa a través de la patronal europea Cérame-Unie que la UE establisca “instruments de defensa comercial més robusts” i que pose fre a les importacions de productes xinesos en condicions de dúmping (competència amb preus a la baixa), segons explica Zarzoso.

Un negoci de 3.316 milions d’euros

Amb tot, el taulell fa front a aquests núvols a l’horitzó després d’un 2016 satisfactori. Durant l’any, les empreses del sector van assolir un volum de negoci de 3.316 milions d’euros, un 7,1% més que l’exercici anterior. El mercat estatal, afectat encara per l’esclat de la bombolla immobiliària, representa a hores d’ara un 22% de la facturació, per la qual cosa les exportacions són decisives.

En aquest sentit, Zarzoso destaca que el taulell és el segon sector que més aporta a la balança comercial espanyola i reclama a les autoritats que desenvolupen polítiques industrials. Es tracta, argumenta, de “mantindre la competitivitat en un mercat cada vegada més competitiu i en què altres països juguen amb avantatge”.

Comparteix

Icona de pantalla completa