Diari La Veu del País Valencià
Els escriptors Joël Dicker i Philip Kerr, protagonistes del festival València Negra

La cinquena edició del festival València Negra –que conjumina cinema, literatura i música de gènere negre– oferirà, del 5 al 14 de maig, a València i altres localitats de la demarcació, més d’un centenar d’activitats –cosa que suposa un increment del 20 per cent respecte a l’any anterior–, així com una major projecció local i internacional.

L’esdeveniment celebra el seu primer lustre amb el programa més extens de la seua història i comptarà amb propostes que són ja “un clàssic” però també amb diverses novetats, entre les quals es troben un club de lectura virtual; una trobada gastronòmica-literària, que oferirà el cuiner responsable de la secció de R+D del Restaurant Arzak, Xabier Gutiérrez, o una cita amb els alumnes de l’Escola d’Artesans per a abordar el ‘modus operandi’ de la policia científica i explorar els crims cèlebres que s’han comès a Russafa, han explicat els organitzadors aquest dimarts.

Seran 28 les seus que acolliran aquesta edició, entre les quals es troba l’habitual sala Russafa, que concentra el major nombre de propostes; la Fundació Bancaixa; el centre Octubre de Cultura Contemporània; Les Naus; l’Fnac; la Casa del Llibre, o la llibreria Bartleby, entre altres. L’Ateneu Mercantil se suma enguany i serà escenari de trobades amb autors. A més, el certamen ix per primera vegada de la capital amb cites en les poblacions de Riba-roja de Túria i la Font de la Figuera.

Entre els convidats, destaca la presència d’autors estrangers, amb ‘estels’, del gènere, com ara Joel Dicker, Philip Kerr, Bernard Minier, Sandrone Dazieri o Ian Manook, que contribueixen a convertir el primer aniversari del festival en l’edició “més internacional fins al moment”.

Cal no oblidar els autors estatals, que també tenen una cita amb l’esdeveniment. Victor del Árbol; Rosa Ribas; el veterà Carlos Zanón, que arriba amb la seua Poesia Canalla; Fernando Marías; María Oruña; César Pérez Gellida, o Mikel Santiago, entre uns altres, conformen la llista d’aquesta edició. La nòmina d’autors valencians inclou Silvestre Vilaplana, Esperança Camps i Xavier Aliaga, entre d’altres.

El premi Francisco González Ledesma ha sigut per a Paco Camarasa, un valencià resident a Barcelona, llibreter des de fa tretze anys. La seua labor s’ha reconegut després que haja anunciat el cessament de la seua activitat professional.

La resta de premis de novel·la s’organitzaran en tres categories, que acullen les novel·les escrites en valencià, castellà i altres llengües. A més, es preveu un conveni de col·laboració amb el festival Tolosa de Llenguadoc Polars du Sud, de caràcter i temàtica similar, per a propiciar l’intercanvi d’autors i ampliar així el caràcter local de la proposta.

Shakespeare a Berlín

El teatre s’uneix a la celebració del cinqué aniversari del festival amb Shakespeare a Berlín, una obra d’estètica que entronca amb el cinema de gènere negre preseleccionada per als Premis Max, del dramaturg Chema Cardeña. Aquest conta la relació entre tres personatges –un matrimoni alemany i el seu amic jueu–durant el nazisme.

D’altra banda, el Cicle de Cinema Negre estarà dedicat al director Fritz Lang i a l’actriu Joan Bennet, amb quatre pel·lícules que es projectaran a la Filmoteca Valenciana i que han sigut seleccionades pel Crític de Cinema, Daniel Gascó. El festival de curts se celebrarà sota el nom de ‘360VLC NEGRA’ i el lliurament de premis tindrà lloc al Festival de Sant Sebastià, on el director Agustín Dies Yanes farà lliurament del guardó.

Així mateix, la fotografia comptarà amb la visió de Laura Muñoz en Ostatges: retrats de novel·listes noir, que podrà visitar-se a l’espai Cultural d’El Corte Inglés. També hi haurà tallers de guió cinematogràfic impartits per Gabi Ochoa i especialistes d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià per a un total de cinc sessions de treball a Les Naus i al Centre Octubre. A açò se suma el cicle de concerts, que compta amb un total de 30 actuacions de diferents estils musicals a les sales Black Note, Wah Wah, 16 tonelada, El Loco Club i L’Edat d’Or.

El festival comptarà enguany amb un pressupost augmentat, que es xifra en els 60.000 euros i que té com a principal patrocinador el vi Icona.

Des de l’organització de VLC Negra, Jordi Llobregat ha destacat el gran augment de les persones que participen a les activitats: de 15 persones per activitat en les primeres edicions a 100 en l’actualitat. En aquest sentit, ha puntualitzat que “potser tenim problemes de capacitat”. Per la seua banda, el responsable del programa, Santiago Álvarez, ha manifestat que “aquest és l’any de València Negra” i ha destacat la col·laboració de les editorials, que “cada vegada ho posen més fàcil”.

Comparteix

Icona de pantalla completa