Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol persegueix els ajuntaments que van penjar la tricolor

El govern espanyol ha presentat set recursos contenciós-administratius contra la decisió d’alguns consistoris de la demarcació de València de col·locar banderes republicanes a les seues façanes o balconades municipals el passat 14 d’abril, dia en què es commemora la proclamació de la II República.

Segons fonts de la Delegació del Govern, es tracta dels ajuntaments de Paiporta, Xeraco, Barxeta, Bunyol, Benifairó, Tavernes de la Valldigna i Algemesí. A més, s’està valorant un altre consistori a la demarcació de València.

Divendres passat, almenys nou ajuntaments de la demarcació de València van exhibir banderes republicanes a les seues balconades municipals. Els ajuntaments de Sagunt i Silla les va col·locar dimecres passat i l’Advocacia de l’Estat ja va denunciar-ho, ja que no ho considerava ajustat a dret. L’Advocacia de l’Estat, en representació de la Delegació de Govern al País Valencià, ha recopilat i estudiat tots els casos d’ajuntaments per a presentar un recurs contenciós-administratiu.

La Delegació de Govern va enviar la passada setmana un comunicat als ajuntaments en el qual els recordava la normativa per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes.

El govern considera que mostrar banderes diferents de les oficials i vigents vulnera l’article 4 de la Constitució i els articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d’octubre, per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes. Segons això, els consistoris demandats infringeixen la legalitat vigent “en permetre i mantindre la col·locació a l’edifici consistorial d’una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l’Estat espanyol, condició que ostenta únicament la constitucional del 1978”.

Comparteix

Icona de pantalla completa