Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música bufa trenta espelmes d’aniversari

L’Orquestra de València prendrà el centre històric del cap i casal aquesta mateixa vesprada. Sa casa, el Palau de la Música, està d’aniversari, i cal celebrar-ho com toca: obrint-se a la ciutadania i acostant-li un dels seus tresors més preuats, segons han remarcat la seua presidenta, Glòria Tello i el seu director, Vicent Ros. L’auditori municipal inicia així una setmana festiva que tindrà com a dies destacats el 25 d’abril –el dia concret del natalici– i els dies 28 i 29 en què l’OV oferirà la Simfonia núm. 8, Dels mil, del bohemi Gustav Mahler.

Són 30 anys del Palau amb la ciutat, així mateix resa el lema que identifica la fita. Per això, a peu pla i al caliu dels veïns, les activitats commemoratives començaran amb un concert de la corda de la formació municipal a la plaça del Patriarca (18h), mentre que la secció de vent-fusta actuarà a la plaça de Lope de Vega (19h). Una hora més tard, seran els metalls de l’OV qui ompliran la plaça de la Mare de Déu de música variada per fer viatjar el públic des del Barroc fins a la música popular de Coldplay.

Les cabòries de la història han volgut que un dia tan significatiu per als valencians com el 25 d’abril –Dia de les Corts Valencianes i de la Batalla d’Almansa–, però de 1987, gràcies en bona part a l’empenta que va donar l’aleshores alcalde de València, Ricard Pérez Casado, el Palau de la Música s’obriguera a la seua ciutat. Per això, 30 anys després, la direcció de l’auditori ha programat una jornada de portes obertes (de 10h a 14h) en què, amb la col·laboració dels centres educatius de música, es podrà gaudir de concerts d’alumnes, projeccions d’un audiovisual sobre la història de l’edifici i visitar les sales i els despatxos “oberts de bat a bat”, com ha explicat Vicent Ros. També es podrà gaudir de l’assaig que estarà fent l’orquestra, immersa en la preparació dels concerts del dia 28 i 29, també commemoratius.

Els dies 28 i 29 d’abril el Palau de la Música ha programat la Huitena Simfonia de Mahler, amb 460 músics i cantants. / Diari La Veu

A poqueta nit, la Banda Municipal de València posarà la música a la festa d’aniversari. Un concert “significatiu” amb què l’auditori bufarà trenta espelmes, com ho ha descrit Tello. “Cal fer memòria”, ha remarcat la presidenta, i per això l’auditori li lliurarà una placa commemorativa en reconeixement a l’exalcalde Pérez Casado. També es farà entrega d’un guardó (obra d’Enric Mestre) a la mateixa banda que compta amb una història més que centenària i a la qual, malgrat el vincle que la formació bandística té amb l’auditori, mai se li havia reconegut eixa relació. D’aquesta manera, amb el seu titular Fernando Bonete, l’agrupació oferirà un programa quasi valencià: Es chopà… hasta la Moma de Giner, la Marcha burlesca de Palau, La vida breve de Manuel de Falla (aquests dos últimes van ser interpretades en el concert inaugural), Spartacus de Khatxaturian (amb arranjament de J. Ferriz) i l’estrena absoluta de Jardins del Turia (Als 30 anys del Palau) de Fernando Bonete.

A finals d’aquest any, el Palau de la Música inaugurarà la primera exposició permanent dedicada a la música del cap i casal. / Diari La Veu

La festa seguirà els dies 28 i 29. Divendres de matí, l’auditori acollirà una jornada tècnica sobre prevenció de riscos laborals i mesures d’emergència. De vesprada, fins a 460 músics i cantants ompliran la Sala Iturbi de l’auditori: l’OV amb el mestre Traub, el Cor de la Generalitat, Philharmonia Chorus, l’Orfeó Valencià, l’Escolania de Nostra Senyora dels Desemparats i les veus solistes de Ricarda Merbeth, Julia Novikova, la valenciana Ofelia Sala, Theresa Kronthaler, Nikolái Schukoff, el valencià José Antonio López, Alfredo García i Maria Luisa Corbacho interpretaran la Simfonia num.8, Dels Mil, de Mahler que no s’interpreta a l’auditori des de 1990. El concert es repetirà l’endemà dissabte.

Per a finals de 2017

El Palau de la Música acollirà al llarg d’aquest any més activitats al voltant del 30 aniversari. Entre aquestes, l’auditori espera inaugurar l’exposició permanent que acollirà una mostra fotogràfica, fonogràfica i d’altres documents (arxius, cartes, partitures, etc.) de la història del Palau de la Música, de l’Orquestra i les persones que han tingut vincles destacats amb la institució. Algunes de les peces que s’exhibiran en l’espai museitzat de l’auditori les va avançar aquest diari a finals de l’any 2016.

Una altra activitat important per tancar aquest any d’efemèride serà la celebració d’un congrés internacional de música.

Comparteix

Icona de pantalla completa