Diari La Veu del País Valencià
Unes Corts sense el PP i mig C’s acorden demanar una reunió a Montoro per a retreure-li els PGE

Diputats al Congrés, senadors en representació del País Valencià i diputats a les Corts Valencianes s’han reunit aquest dimarts per a abordar la necessitat d’articular una resposta unitària de rebuig al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2017, que preveu per als valencians la inversió per càpita més baixa de tot l’estat espanyol.

La reunió coincideix amb el 25 d’abril, dia de les Corts Valencianes i commemoració de la Batalla d’Almansa, i és conseqüència de la declaració institucional aprovada al parlament per unanimitat, que preveia una reunió amb diputats i senadors per a coordinar accions per a revertir aquesta situació. Malgrat el suport de tots els partits a aquesta declaració institucional, a la reunió convocada aquest dimarts no ha acudit el grup parlamentari del PP i tan sols ho han fet 4 dels 13 diputats de Ciutadans. L’executiva estatal de la formació que lidera Albert Rivera va decidir, dilluns, substituir el síndic del grup a les Corts Valencianes, Alexis Marí, per mantenir la presència en aquesta reunió.

Marí i tres diputats més de C’s sí que han estat presents en la reunió, durant la qual s’ha acordat la posada en marxa d’una comissió d’experts en matèria d’inversió pública territorialitzada, la petició d’una reunió amb el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, i l’articulació d’esmenes conjuntes als PGE.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha pres la paraula per a recordar els acords de la declaració institucional i ha esgrimit un informe de la Cambra de contractistes en el qual, des de l’any 2000, s’han deixat d’invertir 7.000 milions al País Valencià des dels PGE.

D’esquerra a dreta, el senador socialista Joan Lerma; el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i el senador socialista Ciprià Ciscar, abans de la reunió de rebuig als PGE / JOSÉ SOLER (ACN)

A continuació, ha donat la paraula als síndics dels grups parlamentaris. El de Podem, Antonio Montiel, ha estat el primer a intervenir remarcant que els pressupostos vulneren principis constitucionals d’igualtat i solidaritat i que la sortida és “un model plurinacional” que el govern espanyol no té present i que “humilia els valencians”. Montiel ha dit que trobava a faltar la coherència dels grups que van signar la declaració institucional i que no han estat presents perquè “reculen quan els ho diuen des de Madrid”.

Durant l’acte, l’encara síndic de C’s Alexis Marí ha intervingut per posar de manifest que la reunió és conseqüència d’una declaració “que vam signar tots” i ha remarcat que no es tracta “d’un acte nacionalista” sinó “per a reclamar justícia”. Marí ha remarcat que “hui està ací qui vol estar” i ha dit que els PGE “fan pudor de clientelisme i de premiar a qui plora” a més de “negar drets i emanar desigualtats”. El diputats de C’s ha fet veure que els PGE els signa “qui va dir allò de ‘Luis sé fuerte'” i ha afegit: “Mariano sé fuerte, perquè t’anem a muntar un ciri”.

En nom de Compromís, el síndic Fran Ferri ha recordat l’elevat consens en matèria d’infrafinançament i inversions que hi ha a la cambra i que els PGE són “un insult als valencians”. Ferri ha afegit que l’acte no ha de ser només de rebuig sinó de propostes i ha apostat per la creació d’una comissió d’experts, un front comú a Madrid i “per recordar-li a Rajoy que no té majoria i que el govern espanyol no ens representa”.

Per últim, el síndic socialista Manuel Mata ha remarcat la necessitat que el consens valencià es visualitze a Madrid perquè “ens veuen però no ens miren”. Mata ha dit que l’estat espanyol “es construeix dia a dia” i que la configuració d’un estat no pot basar-se en l’enfrontament entre autonomies pels PGE.

Comparteix

Icona de pantalla completa