Diari La Veu del País Valencià
Consum vol donar la batalla de la compra ‘online’

La compra a través d’internet és l’assignatura pendent del sector de la gran distribució a l’Estat, que veu amb preocupació la irrupció del gegant del comerç electrònic, Amazon, i mira de reforçar les seues botigues en línia. Consum no queda al marge d’aquesta tendència i aquest dijous va anunciar que enguany invertirà 10 milions d’euros en digitalització i 17 milions més el 2018.

La cooperativa valenciana va llançar la seua botiga virtual a finals d’octubre, amb prop de 9.000 referències, amb la distribució limitada a la ciutat de València. En març va portar el servici a 11 municipis de l’àrea metropolitana de València i a principis d’abril va iniciar la distribució a Alacant, el Campello, Sant Joan, Mutxamel i Sant Vicent del Raspeig.

La següent fita de Consum serà desenvolupar la compra online per a la ciutat de Barcelona, un objectiu que es complirà en els propers mesos segons les previsions de la companyia. En mig any, i sense abastar encara totes les zones on té presència la cooperativa, s’han incorporat 11.000 usuaris al canal digital, segons va destacar el director general, Juan Luis Durich, a la presentació de resultats.

No es compren frescos (plàtans, sí)

“Encara estem en un període de formació, en pràctiques”, va reconéixer el directiu de la companyia, que creu que la compra en línia “no reemplaçarà la botiga física”. Durant aquests mesos d’implantació, el responsable de la cooperativa ha observat que els consumidors no solen comprar productes frescos a través d’internet, llevat dels plàtans, un dels productes més venuts a la botiga virtual.

Aquest factor posa llast a les compres online perquè el gruix de les referències de Consum són frescos. A més, hi ha consumidors que “només compren la llet, l’aigua i l’oli” per internet, segons va apuntar el responsable de Consum.

L’altre handicap del canal de venda per internet és el pes de les famílies unipersonals, a què no els ix a compte pagar despeses d’enviament perquè fan compres de tiquet reduït, com va indicar ara fa un any Durich a la presentació dels anteriors resultats de la companyia.

Mercadona, líder online per inèrcia

Les compres a través de la xarxa representen a l’Estat prop de l’1% del total, si bé el sector espera que aquest nínxol de mercat s’incremente en els propers anys i s’aproxime a nivells del Regne Unit, on el 6% de les compres es realitzen en línia.

La líder espanyola de la gran distribució, Mercadona, concentra una de cada cinc compres que es fan per internet a Espanya. Ara bé, aquest volum de negoci l’ha obtingut quasi per inèrcia, en ser la principal cadena de supermercats, ja que les inversions fetes per la companyia presidida per Juan Roig en el canal de venda online durant els darrers anys han sigut més aviat simbòliques.

De fet, el mateix Roig assenyalava en febrer que la web de Mercadona era “una merda” i dies després encarregava a la seua filla, Juana Roig, impulsar el negoci en línia. Té al seu càrrec un equip de vint persones capficades a llançar una nova estratègia el 2018. Només 169 dels 20.831 milions d’euros que va facturar l’empresa el 2015 procedien de la venda per internet.

La competència dels pure players

Un temible adversari que han de batre Consum i Mercadona són els pure players, els grups que només venen per internet. Segons un estudi de Kantar Worldpanel, l’any passat 175.000 llars feien habitualment la compra amb algun d’aquests grups.

El principal és Amazon, que el passat juliol va llançar, a Madrid, Amazon Prime Now, un servici de lliurament d’aliments frescos a domicili en una hora. Aquesta modalitat de lliurament es va estendre en octubre a Barcelona, un dels mercats on Consum es prepara per a plantar-li cara.

El gegant del comerç electrònic cobra 5,90 euros per dur la compra a domicili en una hora i ho fa gratuïtament en dos hores, un termini bastant competitiu que amenaça d’arrabassar la quota de mercat a les grans cadenes tradicionals de supermercats.

Comparteix

Icona de pantalla completa