Diari La Veu del País Valencià
Rehabilitar el Cabanyal a colp de ‘crowdfunding’

Esdevindre inversor immobiliari des de només 50 euros. És la proposta de Bricks&People, una empresa emergent nascuda a València que recull fons per a rehabilitar immobles i convertir-los en vivendes turístiques. La plataforma de crowdfunding immobiliari acaba d’obrir una ronda de finançament de 175.000 euros, segons avança a Diari La Veu el conseller delegat, Carlos Peiró.

Nascuda al gener, a l’escalf de la remuntada del sector immobiliari, aquesta empresa emergent busca xicotets inversors per a comprar immobles, reformar-los i posar-los en lloguer durant tres anys. Passat aquest període, la firma espera que els edificis hagen assolit un preu adequat per a vendre’ls i obtindre una plusvàlua. La fórmula permet als particulars que hagen aportat fons obtindre una part de les rendes del lloguer i de l’import de venda de la vivenda.

La primera propietat de Bricks&People és un edifici al número 67 del carrer de la Barraca de València, al bell mig del barri del Cabanyal. “Volem posar el nostre gra d’arena en la rehabilitació del barri per a atraure turistes de qualitat a aquesta joia de la ciutat”, explica Peiró.

El primer immoble acollirà turistes en estiu

De moment, l’empresa emergent ha recaptat 85.950 euros dels 129.000 que costarà adquirir la propietat i rehabilitar-la per a explotar-la amb apartaments turístics. La previsió de l’empresa és acabar de finançar la compra en dos setmanes i que l’edifici albergue turistes aquest mateix estiu.

A més, Peiró indica que la propera setmana començaran a arreplegar fons per a un altre immoble, en aquest cas al número 32 del carrer de Benlliure i amb un preu de 149.000 euros. La pretensió de l’empresa és “abastar tot l’arc mediterrani”, si bé en una primera etapa només abastarà les demarcacions de València i Alacant.

La fórmula triada, el crowdfunding, finançament col·lectiu amb recompensa o micromecenatge, permet “democratitzar” la inversió en vivenda, segons argumenta el conseller delegat de la companyia, ja que l’aportació mínima és de 50 euros. Bricks&People inverteix entre un terç i la mitat de l’import total de cada projecte immobiliari.

Plans d’obrir hotels a la Marina i als Poblats Marítims

Entre els projectes immediats de l’empresa hi ha la ronda d’inversió, per la qual esperen aconseguir 175.000 euros en noranta dies. “Fidels a la nostra filosofia, busquem els fons a través de crowdequity“, sosté Peiró. Es tracta d’un tipus de micromecenatge en el qual els inversors reben accions de l’empresa de forma proporcional a l’aportació feta.

A finals d’any, Bricks&People pretén posar en marxa dos hotels, un a la Marina de València i l’altre als Poblats Marítims, segons indica. L’explotació aniria a càrrec d’un operador turístic, apunta el responsable de l’empresa, formada per un equip de 12 persones.

Juancho Arregui, fundador de Brickfunding, amb el seu equip a l’acceleradora Innsomnia. Foto: ULISSES ORTIZ

BrickFunding, el ‘Trivago’ del micromecenatge immobiliari

L’altra start-up (empresa emergent) valenciana dedicada al negoci del crowdfunding immobiliari és BrickFunding, un agregador de plataformes de micromecenatge. Fundada pel madrileny Juancho Arregui, l’empresa forma part del programa d’acceleració de Bankia Fintech i té la seu a Insomnia, a la Marina del Port.

“Cobrarem per dur trànsit a les plataformes, trànsit de qualitat perquè els nostres usuaris estan interessats a invertir”, assegura Arregui. Sense haver fet encara publicitat, la companyia ha assolit prop de 20.000 visites mensuals i enllaça amb els projectes d’inversió de les dos principals empreses espanyoles de crowdfunding immobiliari: Housers i Privalore.

Arregui explica que el model habitual de micromecenatge en vivendes consisteix a crear una empresa per a gestionar cada immoble i repartir els rendiments entre els inversors, que són accionistes d’aquesta societat. “Ara bé, no es tracta de multipropietat perquè no hi ha drets d’ús de la vivenda”, aclareix.

La CNMV estudia una nova regulació del crowdfunding en immobles

L’opció d’invertir col·lectivament en vivendes a través de plataformes digitals topa a Espanya amb limitacions legals. En l’actualitat els particulars no poden superar els 3.000 euros d’inversió per cada promoció immobiliària. A més, el cost total de cada immoble no pot superar els dos milions d’euros. Si hi ha inversors institucionals, com ara fons d’inversió, el topall s’eleva a cinc milions d’euros.

Aquestes limitacions podrien canviar en breu, ja que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) negocia una nova regulació, reclamada per l’Associació Espanyola de Fintech i per plataformes com ara Housers. “Calen unes normes més clares”, opina Arregui. En l’actualitat a l’Estat cada inversor en crowdfunding immobiliari aporta de mitjana 1.000 euros per projecte, però una modificació legal pot obrir la porta a inversions més quantioses.

Comparteix

Icona de pantalla completa