Diari La Veu del País Valencià
Les Corts es fan ressò de la indignació per l’estat de la connexió ferroviària amb el Cantàbric

Els cinc partits polítics de les Corts Valencianes han signat aquest matí una declaració institucional de suport a l’eix ferroviari Cantàbric-Mediterrani, la via fèrria que comunica el País Valencià amb el País Basc i que, al seu tram entre Sagunt i Saragossa, és, segons el document, “un traçat més propi del segle XIX que no del segle XXI”. La declaració deixa palés que el disseny de les infraestructures és un factor determinant perquè alguns territoris “patisquen aïllament i desequilibris” o puguen desenvolupar-se amb “cohesió”.

La iniciativa es fa “ressò de la indignació de la societat valenciana” com també ha ocorregut amb “l’aragonesa “, un fet que ha propiciat “la unió d’institucions, partits polítics, centrals sindicals, organitzacions empresarials i teixit cívic” davant d’una manca d’inversions que afecta el desenvolupament de “ciutats com València, Castelló, Sagunt, Terol i Saragossa”.

A la sessió de les Corts on s’ha votat la iniciativa han assistit l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro, i el del Port de València, Aurelio Martínez, qui ha recordat els 93 milions d’inversió directa del port en un traçat vital per al futur del transport de mercaderies que arriben o ixen per mar a València.

Tot i la unanimitat a l’hora del suport a la declaració institucional, s’ha tornat a produir un ball de xifres durant les declaracions dels diversos portaveus. La síndica del PP, Isabel Bonig, ha assegurat que els Pressupostos de l’Estat (PGE) preveuen partides per 300 milions d’euros per a aquest traçat i ha instat Compromís a donar suport als comptes del govern de Mariano Rajoy, com farà el Partit Nacionalista Basc. Bonig ha incidit en el fet que el Port de València”també és Estat”, en referència a la dependència orgànica de la institució, tot i que són les institucions valencianes les que trien la direcció.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha negat la xifra esmentada per Bonig i ha demanat al PP que “done suport a les esmenes presentades pel PSPV” als comptes estatals. En termes semblants s’ha expressat el síndic de Compromís, Fran Ferri, qui ha recordat que Compromís té presentades 303 esmenes als PGE per una quantitat global de 1.865 milions.

Comparteix

Icona de pantalla completa