Més enllà de Transvia: els altres aliats de Cabify a València

Taxistes 'conversos' i intermediaris de llicències segueixen l'estela del gegant del transport propietat d'Urbano Catalán Lorente
/ València
12 maig 2017 01:00h
Els taxistes adverteixen que la proliferació de vehicles amb llicència VTC precaritzarà el sector

Transvia no és l'única companyia que dóna servici a València a través de Cabify, la plataforma que encén el sector del taxi. El gegant del transport propietat d'Urbano Catalán Lorente, amb interessos en autobusos, ambulàncies i transport escolar, es reparteix el pastís del negoci de Cabify amb Turia Taxi, que ha fet un gir en el seu negoci davant l'auge de les llicències dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC).

L'empresa Turia Taxi, amb seu al número 9 de la plaça Músico Fayos, es va constituir el 2006 per a donar servici de taxi, si bé en abril d'aquest any va sumar un nou objecte social, el transport de viatgers en automòbils amb permís VTC.

Registrar aquest canvi va eliminar els dubtes que quedaven sobre la nova activitat de Turia Taxi; dedicada ara també al transport de passatgers a través de Cabify. Dos mesos abans del canvi, a més, la companyia va ampliar capital en 74.550 euros. Treballar a través de Cabify implica una inversió en automòbils d'alta gamma, els que demanda la plataforma.

En 2015, encara sense l'impacte de l'aliança amb Cabify, Turia Taxi va facturar 227.963 euros, un 25% més que l'any anterior. Aquest augment, però, no li va donar beneficis sinó uns números rojos de 412 euros. 

Taxistes 'conversos' a Uber i Cabify

El propietari de Turia Taxi, Ricardo González Pérez, ha emprés un camí similar al de José Luis Funes, expresident de l'Associació Gremial de l'Autotaxi de Madrid, que va passar de denunciar l'"intrusisme" dels conductors amb llicència VTC a fer-se conductor d'Uber amb deu d'aquests permisos.

El viratge de l'empresari exemplifica la tendència emergent d'alguns conductors de taxi sense llicència que van optar per sol·licitar llicències VTC i ara donen servici a través de Cabify o d'Uber, que des de fa mesos busca conductors valencians per a començar a operar a la ciutat.

Ares Capital: intermediari de llicències

L'altra empresa que afavoreix el desplegament de Cabify al cap i casal és Ares Capital. Fonts del sector apunten que el seu negoci és sol·licitar llicències de vehicles de lloguer amb conductor per a després revendre-les. A hores d'ara, la companyia compta amb 200 permisos d'aquesta mena, guanyats als tribunals.

Inicialment, la Generalitat va denegar les llicències en considerar que superen la ràtio d'una VTC per cada 30 taxis determinada per la legislació vigent. Al gener, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià va revocar la decisió del Consell, que va recórrer la sentència. Ara, el cas està en mans del Tribunal Suprem.

"Amb Ares hem tingut converses i està sobre la taula. Hi ha agenda oberta amb tots els titulars que han sol·licitat llicències. Ells mateixos s'apropen perquè les llicències no tenen valor si no estan operades per una companyia com la nostra", va indicar a Diari La Veu Mariano Silveyra, director general de Cabify per a València, Madrid i Sevilla.

450 llicències arreu del territori valencià 

En qualsevol cas, les llicències d'Ares Capital no les adquirirà Cabify, que basa el seu negoci en la mediació entre empreses com Transvia i els usuaris dels servicis de transport. A tot el territori valencià hi ha 450 llicències concedides, segons la Generalitat, i si el TSJ no canvia el seu criteri en els propers mesos es podrien assolir els 1.979 permisos VTC, un panorama dolç per a Transvia i Turia Taxi, els aliats de Cabify a València.

next