Diari La Veu del País Valencià
Moragues compleix l’amenaça i porta als jutjats els ajuntaments que penjaren la bandera republicana

L’amenaça del delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, s’ha complit. Els ajuntaments valencians que penjaren la bandera republicana als seus consistoris han rebut, per part de la Delegació de Govern, la notificació de la interposició, per part d’aquest organisme, d’un contenciós administratiu perquè aquesta acció “vulnera l’article 4 de la Constitució i uns altres de la citada llei de 1981″. D’aquesta forma, estima que els consistoris demandats infringeixen la legalitat vigent “en permetre i mantenir la col·locació en l’edifici consistorial d’una bandera que no és l’oficial de l’estat espanyol, ostentant aquesta condició la constitucional de 1978”.

El 14 d’abril, els ajuntaments que exhibiren la bandera tricolor a les balconades –Tavernes de la Valldigna, Paiporta, Bunyol, Barxeta, Benifairó, Xeraco, Algemesí, Puçol, Sagunt, Silla i València van començar a rebre la notificació de l’acció judicial per part de l’organisme estatal. Cal recordar que Juan Carlos Moragues ja va advertir que aquestes accions eren una “provocació que promovia el sectarisme, la confrontació i la divisió” i que aniria als tribunals contra els consistoris.

Davant els fets consumats per part del Govern d’Espanya, els alcaldes ja han mostrat la seua indignació. Així, en declaracions al Diari La Veu, l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, ha recriminat a la Delegació del Govern que haja actuat per “motius estrictament polítics i partidistes. És sorprenent que la institució governamental interferisca en els ajuntaments d’aquesta forma, via contenciós administratiu; crec que no tindrà massa recorregut i anem a respondre”.

L’alcaldessa ha afirmat que el gest de mostrar la bandera tricolor el 14 d’abril va ser “un acte de reconeixement a la llibertat i a les persones que defensaren la República; va ser una acte de justícia, de defensa de les llibertats i dels valors democràtics”.

Isabel Martín ha assenyalat que la Delegació del Govern “està per a altres coses més importants i no per a coartar la llibertat. El que ha de fer és ajudar a solucionar els problemes que tenen els ajuntaments en finançament i serveis per al benestar de la ciutadania”.

Isabel Martín: “La Delegació del Govern està per a altres coses més importants i no per a coartar la llibertat”

A més a més, des del grup Compromís de la Diputació de València, s’ha lamentat l’actuació de Moragues i es respon que “en cap cas es llevaren dels llocs de preferència les banderes de l’estat espanyol, de la Comunitat Valenciana i de la Unió Europea” i que “la bandera republicana fou ubicada als balcons, columnes, etc., separades del lloc d’honor reservat per a les banderes establertes en la legislació vigent”.

Segons el portaveu de Compromís a la Diputació de València, Xavier Rius, “en la majoria de casos, es feu servir el mateix lloc que s’ha fet servir en altres moments per a posar altres banderes i pancartes com ‘Agua para todos’, ‘AVE soterrat’, la bandera de l’arc de Sant Martí –LGTB–, banderes de la República Sahrauí, banderes de Palestina, banderes de França (aquests últims casos per commemoracions o atemptats) i, fins i tot, més recentment, del Llevant UE el dia de la commemoració de l’ascens. Totes elles banderes no oficials o missatges partidistes”, sense que es tinga coneixement que la Delegació de Govern actuara i denunciara al respecte.

També afegeix el portaveu de Compromís: “Desconeixem si el Delegat del Govern ha actuat contra l’ordre militar que va establir en dies passats que l’ensenya constitucional onejarà a mitja asta per consideració a “la mort de Crist”, és a dir, una ordre partidista en un estat aconfessional i que incompleix els supòsits en els quals pot fer-se onejar l’ensenya a mitja asta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa