Diari La Veu del País Valencià
Decret de l’estiba: segon assalt

Dos mesos després que el Congrés dels Diputats tombara el decret de l’estiba, el govern espanyol ho torna a intentar. Aquest dijous anirà a ple la norma que regula l’activitat del personal que s’encarrega de la càrrega i descàrrega de les mercaderies als ports, després d’haver-lo aprovat el Consell de Ministres el passat divendres.

La diferència amb el decret presentat pel govern espanyol en març és que aquesta vegada sí que rebrà suficients suports a la cambra alta. Ciutadans i el PDECat han garantit que no bloquejaran la reforma. En el cas de la formació catalana, a canvi de la continuïtat dels estibadors que s’encarreguen de mercaderies del sector de l’automòbil, que representen prop d’un 20% de la plantilla als ports catalans.

Vaga del 24 de maig al 9 de juny

Els estibadors respondran a la reforma del sector amb una convocatòria de vaga del 24 de maig al 9 de juny, en dies alterns, que afectaran el funcionament de tots els ports de l’Estat. L’Autoritat Portuària de València tem que les aturades facen caure el trànsit de mercaderies al port de València.

En febrer, el port de València va perdre 300.000 contenidors, la majoria dels quals van acabar al port de Barcelona, on el conflicte de l’estiba quasi no va tindre incidència. En abril, al recinte portuari del cap i casal es van manipular 439.250 contenidors, un 10% més que el mateix mes del 2016.

Obligació de fer pràctiques abans de ser estibador

Un dels elements del decret és l’ajuda de 120 milions d’euros que atorgarà l’executiu per a donar suport a la reconversió del sector. La quantitat oferida pel govern queda lluny dels 2.415 milions que van pactar els sindicats dels estibadors i la patronal del sector, Anesco.

La reforma també determina l’obligació de fer 660 hores de pràctiques professionals abans de treballar com a estibador. El 75% del temps d’aquestes pràctiques es realitzarà als ports i la gestió d’aquesta formació correspondrà al Ministeri de Foment.

A més, ja no caldrà comptar amb una titulació de formació professional per a ser estibador i les empreses podran subcontractar els servicis d’estiba de forma temporal sense haver de pagar un recàrrec en les cotitzacions a la Seguretat Social, com fins ara.

Comparteix

Icona de pantalla completa