Diari La Veu del País Valencià
Juan Planes: el coach de l’emprenedoria regna entre els estudiants

Tinc tres fills i cap d’ells vol ser empresari. La sentència és de Juan Planes, exdirector general de la reeixida empresa valenciana Pollos Planes i ara reconvertit en coach del desenvolupament personal. L’empresari va desplegar ironia per a desgranar les seues reflexions sobre el triomf professional en una jornada el passat dilluns al centre universitari Edem.

L’empresari va donar un bany de realitat a l’auditori, format per joves acabats de graduar, en mostrar-los titulars de premsa amb afirmacions com ara que el 80% de les empreses emergents (start-ups) fracassen.

“Arribar a ser un empresari d’èxit és tan complicat com arribar a ser estrella del rock”, va advertir. Ara bé, tot seguit es va confessar devot de la “llei de la causa i l’efecte”, que resa que sota determinades circumstàncies “alguna cosa passa”.

El 2007 Planes va fundar l’associació Desata Tu Potencial amb la vocació d’ajudar la gent a “ser més feliç” i fins a principis d’enguany compaginava aquesta tasca amb la direcció de vendes de Pollos Planes. Ara dedica el gruix del seu temps a explicar que l’èxit es pot predir i sorgeix de la “persistència” i el “treball”.

Planes era director de vendes de Pollos Planes fins a principis d’any. / DANIEL GARCÍA-SALA

Miguel Ángel a Massamagrell

Però la persistència per si sola no condueix al triomf. “Si Miguel Ángel haguera nascut a Massamagrell hauria sigut un geni?”, va interrogar al públic per a afegir que el talent es desenvolupa en “clústers”. En el cas de l’ecosistema digital, és a San Francisco on tenen seu Uber, LinkedIn, Airbnb i Google, entre altres empreses, com va recordar.

El lideratge també és rellevant, sobretot si es mira de fer quallar un projecte empresarial. “Ara bé, si una empresa no funciona ja pot vindre Pablo Isla a alçar-la…”, va advertir entre somriures dels joves. Planes va reconéixer que havia fundat “vint empreses”, algunes de les quals “han fracassat”, per a destacar que l’èxit depén “del model de negoci”.

Planes va impulsar en plena crisi el llançament de la cadena de restaurants La Parrilla de Pollos Planes. / DANIEL GARCÍA-SALA

Fer créixer els bíceps

L’empresari, artífex del llançament, el 2014, de la cadena de restaurants La Parrilla de Pollos Planes, va fer servir una analogia per a ensenyar que el factor “sort” no és tan rellevant com es pot imaginar. “Si algú va al gimnàs cinc voltes a la setmana i alça peses, els seus bíceps creixen”, va indicar abans de defensar la importància de la formació per a emprendre.

“El més normal és que te la pegues, però si fas un MBA la probabilitat d’èxit canvia”, va defensar. La raó és que les escoles de negoci “estudien els empresaris que tenen èxit i intenten imitar-los”, tal com va argumentar a la jornada celebrada a l’escola, on imparteix classes Planes.

La xarrada va formar part de la presentació dels tres postgraus d’Edem: Màster en Màrqueting i Venda Digital, Màster en Emprenedoria i Lideratge i MBA Junior EDEM. El tercer està becat en un 100% del seu cost per empreses com ara Aguas de Valencia, Grupo Gimeno o Baleària.

Edem va presentar els postgraus de Màrqueting i Venda Digital, Màster en Emprenedoria i Lideratge i MBA Junior. / DANIEL GARCÍA-SALA

Comparteix

Icona de pantalla completa