Diari La Veu del País Valencià
La interpretació de l’Himne d’Espanya torna a enfrontar el govern i l’oposició d’Almassora

De nou, el Partit Popular ha tornat a utilitzar la simbologia i, en aquest cas, la Marxa Reial per a fer política. I és que el partit d’Isabel Bonig ha denunciat que l’alcaldessa de Compromís a Almassora, Susanna Nicolau, “va prohibir, aquest diumenge, de nou”, que els membres de la Unió Instructivo Musical La Esmeralda interpretaren l’Himne d’Espanya durant la processó del trasllat de Santa Quitèria en les festes patronals del municipi.

El portaveu del PP de la localitat, Luís Martínez, ha recordat que “l’alcaldessa nacionalista, que va eliminar del seu despatx la bandera d’Espanya, ja va prohibir que sonara l’himne durant les festes patronals en honor a la Mare de Déu del Roser del 2016”.

Però, segons la legislació vigent, la interpretació de l’Himne Nacional d’Espanya no està prevista en actes religiosos, com ara les processons. En declaracions al Diari La Veu, l’alcaldessa Susanna Nicolau s’adreça al Reial decret 1560 /1997 que estableix que “l’himne nacional serà interpretat quan calga”.

L’himne en actes religiosos

L’artícle 3 de la normativa estatal diferencia entre quan s’ha de tocar en versió completa i en versió breu. Així doncs, en el primer cas indica que l’himne s’executa complet en els actes d’homenatge a la Bandera d’Espanya; en els actes oficials als quals assistisca Sa Majestat el Rei o Sa Majestat la Reina; en els actes oficials a què assistisca la Reina consort o el consort de la Reina, i en altres actes previstos en el Reglament d’Honors Militars.

Mentre que, en el segon cas, els músics interpretaran la versió breu en els actes oficials a què assistisca S’Altesa Reial el Príncep d’Astúries, S’Altesa Reial la Princesa d’Astúries o Ses Alteses Reials els Infants d’Espanya; en els actes oficials a què assistisca el president del Govern; als actes esportius o de qualsevol altra natura en els quals hi haja una representació oficial d’Espanya, i en altres casos previstos en el Reglament d’Honors Militars.

Crítiques al PSPV

Els populars lamenten el “silenci” del PSPV –soci de govern de Compromís–, que ostenta la regidoria de Festes amb Isladis Falcó, perquè “és evident que no existeix cap sintonia entre tots dos partits i és un exemple més de la descoordinació entre els dos ajuntaments perquè, quan va ocórrer, el 2016, el PSPV va criticar la decisió de l’alcaldessa, però ara deixen que torne a ocórrer”.

Els populars han assenyalat que, “com era previsible, la situació va crear polèmica a Almassora perquè els assistents van mostrar la seua disconformitat amb la decisió de l’alcaldessa de Compromís” per a qui, segons Martínez, “hi ha certs símbols que acomplexen aquest partit, que dirigeix actualment Almassora “.

Així, lamenten que, en ple segle XXI, “hi haja formacions polítiques que estiguen incòmodes amb la bandera del seu país o amb l’himne nacional”. “Som d’Almassora, castellonencs, de la Comunitat Valenciana i espanyols”, ha assenyalat el partit. Per a Martínez, “el més trist és que el PSPV, un partit que s’entén d’Estat, es preste a aquestes situacions pel simple fet de garantir-se el poder i les butaques en el govern”.

Postura de l’FSMCV

Per altra banda, des de la Federació de Societats Musicals (FSMCV) s’ha insisit a fer servir el Reial Decret de 1997 “en el qual es regula aquesta qüestió”. En aquest sentit, la postura de l’FSMCV “és aconsellar als seus associats el compliment de la legalitat vigent, com no pot ser d’una altra manera, encara que recorda que, segons els estatuts de l’entitat, les societats musicals són autònomes en el seu funcionament i, igual que en altres casos, són elles les que prenen aquestes i altres decisions sobre les seues actuacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa