Diari La Veu del País Valencià
El PSPV acudirà ‘unit’ al congrés del PSOE

Els delegats que representaran el PSPV al congrés del PSOE, que se celebrarà a Madrid els propers 17 i 18 de juny, compondran una única llista pactada entre les diferents tendències materialitzades durant el procés de primàries que va concloure diumenge passat amb l’aclaparadora victòria de Pedro Sánchez.

La diferència ha sigut tan clara que els perdedors han assumit que no és el moment de presentar batalla i els guanyadors han optat per integrar la minoria sense necessitat de comprovar si supera el 20% dels vots necessaris per a estar representats al conclave federal de forma automàtica.

El mateix secretari general, Ximo Puig, va renunciar ahir a acudir a Madrid dins de la delegació valenciana al congrés “per respecte” als resultats, tot assumint que la derrota de la seua opció a les primàries aconsella que siguen uns altres militants del PSPV els qui el representen en aquesta ocasió.

La confecció de la llista definitiva dels 52 delegats que representaran la circumscripció de València s’ha de produir aquest matí a la seu d’UGT, on acudiran els representants triats per totes les assemblees locals. Els resultats d’aquesta primera selecció han reflectit bastant fidelment l’escrutini de diumenge. Els partidaris de Pedro Sánchez acudeixen a la tria de delegats per al XXXIX Congrés del PSOE amb 254 dels 351 vots, mentre que els qui van donar suport a Susana Díaz disposen de 84 sufragis i de 4 els qui van optar per Patxi López.

Pau per delegats

Totes les faccions han assumit que les primàries i el Congrés Federal formen part del mateix procés de recompondre el lideratge del partit després dels mesos de direcció de la Comissió Gestora. La correlació de forces, doncs, ha de ser semblant, tot i que els estatuts del PSOE no obliguen a una integració prèvia a la llista, sinó només a fer-ho després que es constate que la minoria supera el 20% del suport dels militants.

La integració, doncs, significa un missatge tant cap a l’interior del partit, en la mesura que relaxa una mica les tensions viscudes durant els darrers mesos, com cap a l’exterior, en un intent de projectar una imatge d’unitat després de la pugna sense precedents que ha significat el pols entre Sánchez i Díaz.

El congrés del PSPV a l’horitzó

Mentre que els membres capdavanters de l’opció de Sánchez voldrien que la correlació de forces es mantinguera fins al congrés del PSPV, previst per a juliol, els qui van donar suport a Díaz defensen que cada procés és diferent. De moment, el número 2 oficiós del nou secretari general del PSOE, José Luis Ábalos, ja ha negat que tinga intenció de disputar el lideratge nacional a Ximo Puig.

Els milers de votants de Pedro Sánchez, però, no representen una majoria compacta i ni tan sols José Luis Ábalos pot controlar que algun dels companys de partit que van participar en les plataformes a favor del polític madrileny no s’anime a presentar una candidatura diferent de la de Puig a la Secretaria General del PSPV.

La sensació de feblesa orgànica que emana de la figura de Ximo Puig arran de la derrota de diumenge passat pot propiciar l’aparició d’alguna candidatura alternativa. El principal fre a una operació d’aquestes característiques es troba en el fet que Ximo Puig és el President de la Generalitat; que quan se celebre el congrés haurà fet dos anys exactes de la seua investidura, després de 20 anys de domini del PP, i que de la fortalesa de la figura del president depén en bona part de l’estabilitat del govern del Botànic i les expectatives socialistes per a les eleccions del 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa