Diari La Veu del País Valencià
Montoro delega en un grup d’experts la decisió de condonar el deute de la Marina de València

Si l’Estat va condonar deutes a Barcelona en acabar els Jocs Olímpics o a Sevilla i Saragossa passades les Exposicions Universals, València mereix el mateix tracte amb el deute de les obres de la Copa Amèrica. Aquest és l’argumentari amb què l’alcalde de València, Joan Ribó, va rebre aquest dimarts el secretari d’estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya.

Qui és mà dreta del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va viatjar al cap i casal per a reunir-se amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i Vicent Llorens, president del Consorci València 2007, l’organisme encarregat de la gestió de la Marina Reial Juan Carlos I. Era la primera reunió des que Fernández de Moya va ser nomenat el 15 de març com a representant de l’Estat al Consorci.

En la reunió també van estar presents responsables de la Conselleria d’Hisenda com la secretària autonòmica, Clara Ferrando; el director de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, i el director general de Pressuposts, José Moreno.

El Consorci acumula un deute de més de 450 milions d’euros a causa de les obres de l’espai on es va celebrar la Copa Amèrica de vela. El gruix d’aquest deute, 330 milions d’euros, és un crèdit de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) al qual està fent front l’Estat com a avalista, mentre que una altra part correspon a un crèdit de 60 milions amb el Banc Santander per a abonar interessos.

Comité d’experts tècnics per a analitzar el deute

De la trobada, en què la Generalitat va estar representada per una delegació de la Conselleria d’Hisenda, van eixir dos compromisos. El primer, crear un comité d’experts tècnics per a analitzar “amb rigor i seriositat” el deute del Consorci i, el segon, que aquest dimecres es posarà data al proper consell rector del Consorci, que se celebrarà en juny.

Aquest organisme de decisió no es convocava des de juny del 2016 i va estar sis mesos sense interlocutor estatal, després del relleu d’Antonio Beteta a causa del seu cessament com a secretari d’estat d’Administracions Públiques.

Després de quasi un any d’incomunicació, que el número dos del ministeri d’Hisenda es reunira amb el Consorci era motiu de satisfacció per a Ribó i Soler. En aquest sentit, l’alcalde i el conseller d’Hisenda van celebrar el canvi de to del govern espanyol en relació a la Marina.

Pressupost de 7 milions per al 2016

Quan es tornen a veure les cares els representants de l’Ajuntament, l’Estat i la Generalitat aprovaran els comptes del Consorci per al 2016, que estaran dotats de 7 milions d’euros, segons van indicar fonts del Consorci a l’eixida de la reunió.

Amb aquest pressupost es cobriran les obres d’enjardinament i manteniment de la Marina. El consell rector també tindrà sobre la taula la cessió al Consorci de terrenys propietat de l’Autoritat Portuària de València i del consistori.

El següent consell rector se celebrarà abans de les vacances d’agost i aprovarà els comptes del Consorci per al 2017. A més, en aquesta trobada es modificarà el pla especial d’usos de la Marina per a ubicar un Museu del Mar a l’antic varador o altres inversions que desitgen ubicar-se als terrenys del port esportiu.

També està previst que en un dels dos propers consells rectors s’autoritze el director general del Consorci, Vicent Llorens, perquè puga signar convenis. A hores d’ara té capacitat legal d’aprovar contractacions de fins a 125.000 euros –la qual cosa l’incapacita, per exemple, a signar un contracte per al servici de neteja de la Marina–, però no convenis, com podria ser un de pràctiques d’estudiants.

Comparteix

Icona de pantalla completa