Diari La Veu del País Valencià
Els llibrets i els monuments de les Fogueres de Sant Joan faran servir el valencià normatiu

El regidor de Presidència i responsable del Servei de Promoció del Valencià de l’Ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido, al costat del secretari general de la Federació de Fogueres, José Espín, i la Bellesa del Foc, Sofía Escoda, han presentat aquest matí les dades de participació de fogueres i barraques en els premis per l’ús del valencià en els seus llibrets, “que haurien de ser nomenats ‘Llibres de Festes’, per la seua qualitat”, segons Bellido.

D’una banda, tots dos han volgut valorar l’esforç de la Conselleria d’Educació, que ha tornat a augmentar, per segon any consecutiu, l’import econòmic de la seua aportació, un 38%, passant dels 32.500 euros de 2016 als 45.000 d’enguany, cosa que ha permés que els premis a què poden aspirar els llibrets passen de 30 a 38, un 27% més respecte de l’any passat.

Bellido: “En Fogueres no només s’han de cuidar els monuments, sinó també l’aportació cultural que suposa la mateixa festa, on el valencià ha d’estar present”

Tant Bellido, en nom de l’Ajuntament d’Alacant, com Espín, en nom de la Federació de Fogueres, han volgut reconéixer l’esforç de Maria Josep Mira, tècnica de Política Lingüística de l’Ajuntament, atés que “ella sola”, segons ha insistit Bellido, és responsable de la traducció i correcció dels llibrets que les fogueres i barraques sol·liciten. Enguany, igual que l’any passat, n’han sigut 23, dels quals 21 han demanat traducció i els altres 2, correcció. En total s’han presentat a la convocatòria 45 llibrets, és a dir, que la meitat han passat pels serveis lingüístics de l’Ajuntament.

El regidor de Presidència Natxo Bellido junt al secretari general de la Federació de Fogueres, José Espín, la Bellesa del Foc, Sofía Escoda, i les seues sis dames d’honor.

Natxo Bellido ha volgut recordar que, en Fogueres, “no només s’han de cuidar els monuments perquè ens facen sentir orgullosos, sinó també l’aportació cultural que suposa la mateixa festa, on el valencià ha d’estar present”. “L’àmbit de la festa ha de ser un instrument molt potent per a retrobar-nos amb la nostra cultura, amb la nostra manera d’entendre el món”, ha apuntat el regidor. Des de la Regidoria de Presidència, on està el Servei de Promoció del Valencià, han agraït a les Fogueres que siguen “uns aliats” en aquest procés de recuperació de l’ús del valencià com a llengua de cultura i llengua de comunicació, i que, segons han indicat, “ens serveix per a ajudar-nos a tindre més autoestima com a alacantins i alacantines, a saber d’on venim i projectar-nos cap a la ciutat que volem fer”.

Sofía Escoda: “Amb les Fogueres impulsem la cultura i les tradicions d’Alacant i, per tant, donem suport a la nostra llengua materna, el valencià, tan important en la nostra festa”

José Espín s’ha mostrat agraït pels esforços tant de l’Ajuntament d’Alacant com de la Conselleria d’Educació, mentre que Sofia Escoda ha recordat que “amb les Fogueres impulsem la cultura i les tradicions d’Alacant i, per tant, donem suport a la nostra llengua materna, el valencià, tan important en la nostra festa, i la millor manera és utilitzar la nostra llengua per a les publicacions que realitzem en els llibrets”. Finalment, ha desitjat que cada any augmenten en número i qualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa