Diari La Veu del País Valencià
El xinés Cosco pren el control de la principal terminal de contenidors del port de València

El grup xinés Cosco Shipping Ports es converteix en el principal accionista de la terminal pública de contenidors del port de València després d’adquirir a JP Morgan el 51% del capital de l’empresa que la gestiona, Noatum. L’import de la transacció és de 203,49 milions d’euros.

La transacció es produeix menys d’un mes després que el govern espanyol aprovara el decret de l’estiba i en ple calendari de vagues dels treballadors encarregats de la càrrega i la descàrrega de les mercaderies als ports. L’operació s’emmarca en l’estratègia de l’empresa xinesa d’expandir-se arreu del món i estendre la seua activitat cap als ports mediterranis, segons ha indicat Cosco.

Noatum ha precisat que, a més de la terminal del port de València (Noatum Container Terminal Valencia), Cosco prendrà el control d’una terminal de contenidors a Bilbao (Noatum Container Terminal Bilbao) i dels ports secs de Madrid (Conterail) i Saragossa (Noatum Rail Terminal Zaragoza). L’empresa ha afegit que les terminals de València i Bilbao que canvien de mans oferiran els seus serveis a totes les navilieres que facen escala en aquests ports “en condicions de neutralitat i d’acord a les condicions de concessió i als compromisos contractuals”.

JP Morgan conserva la participació al port de Sagunt

L’actual accionista de Noatum Ports conservarà la participació a Noatum Maritime, dedicada a les operacions i terminals portuàries polivalents i d’automoció, com ara les terminals de vehicles i càrrega a granel de Sagunt, Santander, Màlaga i Barcelona. També mantindrà el control de la terminal de contenidors de Las Palmas.

“El nou partnership (partenariat) millora la nostra capacitat per a augmentar volums de càrrega i reforça els ports de València i Bilbao, a més de millorar el nivell de servei als clients”, ha destacat el conseller delegat de Noatum Ports and Maritime, Douglas Schultz. Noatum, sorgit de l’antiga Dragados SPL, és el primer operador de terminals marítimes d’Espanya, segons dades de la mateixa companyia.

Puig: “Potenciarà al màxim el port com a porta d’entrada d’Àsia a Europa”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat com “una magnífica notícia” l’adquisició de Noatum Ports per part de Cosco perquè significa “potenciar al màxim el port com a porta d’entrada d’Àsia a Europa”. Al seu parer, l’operació confirma la confiança que té la companyia en el territori valencià i la necessitat del corredor mediterrani i de l’eix ferroviari Sagunt-Terol-Saragossa.

Comparteix

Icona de pantalla completa