Diari La Veu del País Valencià
L'hotel paisatge finançat per Juan Roig triplica la facturaciór

L’arquitecte Daniel Mayo, de 29 anys, ha passat pel circuit habitual dels emprenedors: ha fundat una empresa, Vivood Landscape Hotels, ha accedit a una acceleradora i ha captat capital. Però la trajectòria de Mayo té un element diferencial: el seu és el projecte empresarial que ha rebut més inversió de Juan Roig, l’amo de Mercadona. I les expectatives de negoci de la principal fortuna valenciana s’estan veient satisfetes, atés que aquesta start-up (empresa emergent) ha aconseguit facturar 1,3 milions d’euros només un any i mig després d’obrir el seu primer hotel.

Quan el jove emprenedor va presentar-se en 2014 a la primera edició de Lanzadera, el programa d’acceleració d’empreses impulsat per Roig, la seua idea era fabricar cases de fusta plegables per a càmpings i masies. Mayo, que vivia a Segòvia, va muntar un prototip del seu producte primigeni en un camió i va transportar-lo fins a l’acceleradora valenciana. “Els senyors de Lanzadera no tenien molt clar què anaven a fer amb la meua empresa però van vore que si havia vingut de Segòvia amb una casa damunt alguna cosa tiraria endavant”, rememora.

Cinc mesos després d’accedir a Lanzadera, Mayo va prendre la decisió de canviar el model de negoci (pivotar, en llenguatge de les empreses emergents). “Em vaig adonar que el que captivava la gent quan parlava de l’empresa no era l’arquitectura, sinó l’experiència turística de luxe en contacte amb la natura”, recorda. Així va sorgir el que és ara Vivood Landscape Hotels, el primer hotel paisatge de l’Estat. El fundador i CEO de la companyia va recórrer de dalt a baix la demarcació d’Alacant a la cerca de la millor ubicació i la va trobar a Benimantell (la Marina Baixa), un municipi enclavat a la Vall de Guadalest.


El fundador i CEO de Vivood Landscape Hotels, Daniel Mayo, va començar a emprendre amb cases prefabricades per a càmpings i ha creat el primer hotel paisatge de l’Estat.

1,16 milions d’inversió d’Angels Capital

El punt d’inflexió en la trajectòria de l’empresa va arribar en juliol de 2014, quan va rebre finançament d’Angels Capital, la societat d’inversió de Juan Roig especialitzada en empreses emergents. Totes les empreses del programa Lanzadera havien rebut un préstec de fins a 200.000 euros, però Roig va veure potencial en Vivood i altres tres companyies i els va injectar fons. En concret, la companyia de Mayo va rebre 1,16 milions, la inversió més voluminosa d’Angels Capital, que converteix el fons en el propietari de facto de l’empresa, amb un 63,29% del capital.

“No és un fons d’inversió a l’ús, ni tan sols et monitora diàriament per a comprovar que tot està segons l’acordat”, explica Mayo, satisfet del suport rebut. Al seu parer, Angels “s’arremanega en les empreses i les sent com si foren seues”, una qualitat que en el món de les start-ups i el capital risc “no és tan habitual”. El CEO de la cadena d’hotels destaca que el fons d’inversió de Roig posa en primer lloc la satisfacció del client i, en segon lloc, la generació de capital. “Tindre un fons d’inversió que t’ofega amb els costos i les vendes no ho he viscut, però deu ser angoixant”, indica.

Amb el suport d’Angels, Vivood Landscape Hotels ha passat de facturar al voltant de 500.000 euros en 2015 a assolir una xifra de negoci d’1.314.000 euros en 2016 i a donar faena a 22 persones. A més, els números rojos consubstancials a l’inici de qualsevol empresa s’han reduït un 81% en 2016, el primer any complet amb l’hotel en funcionament. En aquest exercici, el projecte estrella de la societat d’inversió de Roig només va perdre 59.900 euros.


Vivood Landscape Hotels està construït en plena vall amb arquitectura prefabricada per a reduir l’impacte ambiental.

Un hotel concebut sense impacte ambiental

L’hotel ideat per Mayo va obrir les portes en juny de 2015 i per les seues 25 habitacions amb vistes a la Vall de Guadalest han passat més de 13.500 clients. Els seus clients majoritaris són estrangers jubilats, executius valencians i madrilenys estressats que necessiten un lloc on desconnectar i “persones sensibles que valoren el luxe dels detalls xicotets”, com ara arquitectes o escriptors, segons apunta l’impulsor de la companyia. “Un client va vindre a acabar d’escriure un llibre”, afegeix. El preu mitjà és de 150 euros la nit, si bé fluctua segons l’època de l’any.

El zero impacte és un altre dels trets distintius de Vivood Landscape Hotels. L’establiment de Benimantell evita les cimentacions de formigó agressives i fa servir arquitectura prefabricada per a evitar agredir l’espai on està assentat. “D’ací a trenta anys podria llevar-ho tot amb una grua i retornar el medi al seu estat natural”, assenyala. L’objectiu de Mayo és concebre la primera cadena d’hotels paisatge del món, atés que a hores d’ara hi ha alguns hotels independents arreu del planeta, però no existeix cap cadena construïda entorn de la idea de desconnectar enmig d’un entorn natural.

Entre els projectes immediats de l’empresa participada per Roig hi ha l’ampliació de l’hotel actual, i més endavant el propòsit és construir un nou establiment en una altra autonomia. Ara bé, la prioritat per a Mayo és fidelitzar els clients actuals. “Podem somiar amb créixer, però el primer és cuidar el client que ja tenim”, argumenta. L’hotel de la Vall de Guadalest acollirà el 26 d’octubre el primer Congrés Mundial d’Hotels Paisatge, organitzat per l’Agència Valenciana de Turisme i amb el suport de l’Organització Mundial del Turisme, avança Mayo. En l’esdeveniment, emmarcat en l’any del turisme sostenible, participaran els 12 millors hotels paisatge del món.

Una societat d’inversió amb seu a la Marina

D’Angels Capital han eixit 9 milions d’euros d’inversió. La societat d’inversió, creada en 2013, té la seu a la Marina d’Empreses i està dirigida per Jaime Esteban. A més de Vivood Landscape Hotels, el fons forma part del capital de Playfilm, creadora d’un software per a desenvolupar vídeos interactius, i de l’empresa de videojocs Codigames. Les dos empreses van passar per Lanzadera, de qui precisament Angels és accionista únic. Fora del perímetre de Lanzadera, el fons també ha invertit en Instituto Valenciano del Pie, Grupo Sothis i Torre Oria. Angels Capital és una societat participada d’Inmoalameda, la societat patrimonial de Roig. L’altra participada és Forvasa, propietària del 50% de Mercadona.

Comparteix

Icona de pantalla completa