Diari La Veu del País Valencià
Última oportunitat per a fer encaixar el tetris dels horaris comercialsr

El conflicte eternitzat dels horaris comercials arriba a la seua fase decisiva. Aquest dilluns se celebrarà l’Observatori del Comerç, l’òrgan consultiu de la Generalitat en matèria comercial, on hi ha representades les organitzacions més representatives del sector. La cita no és de tràmit, sinó que es perfila com l’últim intent de consensuar una proposta satisfactòria tant per a la gran distribució com per al xicotet comerç i els supermercats.

La patronal de la gran distribució Anged, Asucova (supermercats) i Unió Gremial, Cecoval i Covaco (xicotet comerç) apuren les hores per a arribar a un pacte que puga tirar endavant en la votació de demà, on no es requereix unanimitat però sí una majoria àmplia. La base de l’acord és retallar festius de lliure obertura a València i Alacant a canvi d’augmentar els festius en què es pot apujar la persiana dels comerços a la resta del territori.

També hi ha acord a concentrar els festius que podran obrir els comerços en tres períodes: estiu, Setmana Santa i Nadal. El punt principal de discussió és el nombre de festius de lliure obertura a València i Alacant que està disposada a cedir la gran distribució. A hores d’ara tenen autoritzada l’obertura 63 festius, que amb la nova regulació es podrien reduir a 30.

Un acord aplicable des de l’1 de gener de 2018

L’acord que isca de la reunió d’aquest dilluns s’incorporarà a la proposta d’horaris elaborada pel director general de Comerç, Natxo Costa. En el document, al qual es poden presentar al·legacions fins al 26 de juny, es fixa un mínim de 10 i un màxim de 16 diumenges o festius en cada municipi en els quals els establiments podran romandre oberts al públic. També es detalla que no es permetrà l’obertura l’1 de gener, el 6 de gener, l’1 de maig, el 9 d’octubre ni el 25 de desembre.

El resultat final de les negociacions conformarà un decret de reforma de la llei del comerç, que anirà inclòs en la llei d’acompanyament dels pressupostos, una norma que s’aprova en l’últim ple de les Corts de l’any. La voluntat de Comerç és que la nova normativa entre en vigor l’1 de gener de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa