Diari La Veu del País Valencià
21 entitats locals, castigades sense subvencions del Consell per no retre comptes a la Sindicaturar

Defugir la fiscalització de la Sindicatura de Comptes té un cost econòmic. Catorze mancomunitats i set ajuntaments no poden percebre subvencions de la Generalitat a causa de no haver retut comptes a l’organisme estatutari de control dels comptes de l’administració valenciana. En alguns casos, l’incompliment no només afecta l’exercici 2015, l’últim d’obligat lliurament, sinó que es remunta fins el 2011.

Les mancomunitats castigades per esquivar l’auditoria dels comptes 2015 per part de la institució que presideix Vicent Cucarella són Alcoià-El Comtat, Foia de Castalla, Font de la Pedra i Costera de Ranes. En tres casos no s’han presentat ni els comptes del 2015 ni els del 2014: Alt Maestrat, Alt Millars i Vall de Gallinera. Les d’Asp i Castielfabib tampoc no han facilitat a la Sindicatura els comptes del 2013.

Els incompliments més greus corresponen a les mancomunitats de la Vall d’Aiora-Cofrents, la del Marge Dreta del Riu Segura i la mancomunitat Servicios de Promoción Económica de la Vega Baja, que han obviat l’obligació de presentar els comptes des de 2011 i fins al 2016. A més, la mancomunitat de la Vall de Laguar té pendent presentar els comptes de 2012 i 2013, mentre que la del Marge Esquerre del Riu Segura no ha retut comptes entre 2011 i 2014.

Quant als ajuntaments, els sancionats per no haver retut els comptes del 2015 són Assuévar, Benigembla, Corts d’Arenós, la Llosa del Bisbe i la Vall de Gallinera; mentre que Lludient té pendent presentar els comptes del 2014 i 2015. Enguany les entitats locals ja poden presentar comptes telemàticament i tenen de termini fins al 15 d’octubre.

Sancions imposades pel Consell des del 2016

Les sancions van entrar en vigor el 2016, després que el Consell modificara el 2014 la Llei de Règim Local mitjançant la llei de mesures fiscals i financeres. Des de llavors, quan la Generalitat concedeix una subvenció a una entitat local ha de comprovar abans si es troba al corrent de l’obligació de presentar els últims comptes a la Sindicatura.

Com a conseqüència de les sancions, el nombre d’entitats locals incomplidores es va reduir de forma significativa, si bé encara queden consistoris i mancomunitats en què la Sindicatura no ha pogut fer la seua tasca de control.

Tindre capacitat coercitiva és una de les demandes històriques de la Sindicatura de Comptes, que podria veure’s satisfeta si tira endavant la modificació de la Llei de la Sindicatura de Comptes impulsada per Podem a les Corts. La proposta de la formació morada inclou multes d’un mes de salari per als treballadors de l’Administració que no proporcionen la informació que sol·licite l’òrgan de control, segons va informar El Mundo.

A hores d’ara, poden imposar multes els organismes de control de comptes de Galícia, Astúries i Catalunya, als quals se sumarà el de la Comunitat de Madrid si prospera la reforma de la llei que regeix el seu funcionament.

Comparteix

Icona de pantalla completa