Diari La Veu del País Valencià
L'Agència Valenciana de Tributs estarà en marxa en la segona meitat de 2019r

Transformar l’actual Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT) en una agència tributària valenciana. Aquest és l’objectiu de la Conselleria d’Hisenda, que desenvoluparà la conversió en tres fases perquè el nou organisme –que rebrà el nom d’Agència Valenciana de Tributs– estiga operatiu en la segona meitat del 2019.

Així ho ha indicat aquest dimecres la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, en una compareixença en la comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, on ha recordat que l’aprovació d’una agència tributària pròpia és un compromís de l’Acord del Botànic.

Ferrando ha indicat que cada euro invertit en l’actual IVAT “suposa un retorn de 10 euros per al contribuent”, per la qual cosa ha defensat la necessitat de gestionar de manera autònoma “la política fiscal”. “Dotar de recursos l’organisme que lluita contra el frau és vital per a una autonomia com la nostra, castigada per un infrafinançament tan sagnant”, ha indicat.

Primera fase (2017): dotar de més mitjans l’IVAT

La primera etapa del pla d’Hisenda començarà en la segona meitat d’enguany, quan es consolidarà l’estructura actual de l’IVAT per a completar les àrees de gestió, recaptació, valoració i inspecció de les seus de València, Alacant i Castelló. A més, està previst crear un departament propi d’informàtica tributària, similar al que té l’Agència Tributària, i llançar un portal de l’IVAT que substituïsca el portal tributari de la Generalitat, una tasca que segons Ferrando “ja està molt avançada”.

“Es tracta de crear un portal amb un entorn més intuïtiu, amigable i adaptat a les necessitats pròpies de la diversitat funcional”, ha explicat. Quant al personal, properament s’incorporaran 18 efectius al cos d’agents tributaris i en el segon semestre de l’any es crearan “almenys 120 places” per a crear unitats operatives contra el frau fiscal, ha detallat.

Segona fase (2018): recaptar tributs propis i cedits

La segona fase començarà en 2018, quan es reduiran “dràsticament” els nivells de recaptació que a hores d’ara presta l’Agència Tributària i es recaptaran els tributs propis i cedits, a més de generalitzar la presentació telemàtica dels models d’autoliquidació d’impostos i taxes que gestiona la Generalitat, i també el pagament segur mitjançant targeta de crèdit.

A hores d’ara, la Generalitat no disposa dels recursos necessaris per a la recaptació dels tributs propis, de manera que recorre a la col·laboració de l’AEAT, que a canvi “es queda aproximadament entre un 11% i un 12% del que recapta”, segons ha apuntat la secretària autonòmica d’Hisenda.

En concret, en 2015, l’Agència Tributària va recaptar 29,19 milions d’euros per a la Generalitat i va cobrar 3,48 milions per la gestió. L’objectiu d’Hisenda és estalviar-se eixos diners i destinar-los a mitjans materials, personals i informàtics propis. A més, es crearà un sistema de cita prèvia per a cumplimentar autoliquidacions de l’impost de successions i donacions.

Tercera fase (2019): creació de l’agència

L’etapa final de desenvolupament de l’Agència Valenciana de Tributs, prevista per al primer semestre de 2019, implica transformar l’IVAT en “una figura amb personalitat jurídica i pressupost propi que permeta el desenvolupament d’una veritable Agència Valenciana de Tributs en el marc de la llei reguladora del sector públic de la Generalitat”, ha avançat Ferrando.

Altres comunitats, com ara Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia o Múrcia, ja disposen d’una agència tributària pròpia, tal com ha apuntat el portaveu de Compromís en la comissió, Jordi Juan. “Nosaltres, els valencians, no volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys i per això creiem necessari equiparar-nos amb altres comunitats”, ha assegurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa