Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo indigna els seus repartidors: només cobraran per comandes atesesr

Els ciclistes que reparteixen menjar a domicili per a Deliveroo voran empitjorar les seues condicions laborals el 9 de juliol. Aquell dia entrarà en vigor un nou contracte, a què ha tingut accés Diari La Veu, pel qual els repartidors (riders) només cobraran per les comandes que lliuren i no percebran un mínim per les hores treballades, com fins ara. L’empresa va aterrar en juny del 2016 a València, on compta amb prop de 40 repartidors.

Els riders són treballadors autònoms amb un contracte mercantil amb Deliveroo i denuncien que la plataforma no els garanteix prou hores de faena per a subsistir i ni tan sols els ofereix una assegurança d’accidents. Per això, un conjunt de repartidors s’ha agrupat en la plataforma Riders x Derechos, que aquest divendres va mobilitzar mig centenar de ciclistes a Barcelona, davant de la seu de Deliveroo, i que amenaça amb una vaga el proper 2 de juliol, diumenge, coincidint amb el dia amb més comandes i amb l’hora punta (de 20 a 23 hores).

Els riders de Barcelona ultimen els contactes amb els seus companys del cap i casal per a exportar la plataforma a la capital valenciana, segons avancen fonts del col·lectiu a Diari La Veu. El canvi de condicions ha enxampat els repartidors de València sense coordinar, mentre els seus homòlegs de Madrid i Barcelona ja havien iniciat mobilitzacions per a forçar Deliveroo a negociar un mínim de 20 hores setmanals i cobrar de 8 a 8,5 euros l’hora com a mínim.

Riders de Deliveroo, davant de la seu de la companyia, a Barcelona, aquest divendres.

Acord verbal trencat de cobrar almenys 8 euros/hora

El nou contracte de Deliveroo amb els riders, consultat per Diari La Veutambé en la seua versió per a autònoms dependents de l’empresa–, explicita que els repartidors han d’aportar l’equip necessari per a presentar els servicis i mantindre’ls en estat adequat de conservació. L’únic que reben els riders de Deliveroo, segons expliquen ciclistes consultats, és la motxilla per a guardar les comandes i un suport de bateria externa perquè puguen carregar el mòbil on consulten i accepten les comandes.

Al document consta que el rider podrà decidir “a la seua disposició” els dies en què presta servicis. La realitat, però, és ben diferent. Eve Llagostera, treballador de la plataforma a Barcelona, explica que si un treballador rebutja comandes, en rep menys. “En el meu cas, fent la mateixa faena amb la mateixa intensitat, m’he trobat que una setmana tenia 30 hores i la setmana següent en tenia 7”, relata.

Però la clàusula que més indigna els treballadors mobilitzats és la que determina que “Deliveroo pagarà per cada repartiment íntegre que duga a terme”. A hores d’ara, hi ha l’acord verbal que cada rider percep l’equivalent a dos comandes (8 euros) per cada hora assignada de faena, encara que no reba cap comanda.

Una altra novetat que planteja Deliveroo, que no ha accedit a negociar amb el col·lectiu de repartidors, és que els riders puguen subcontractar comandes a un altre rider. “Tindrà dret a contractar una altra persona perquè preste els servicis en el seu nom”, resa el document contractual. “És una clàusula surrealista”, sosté Llagostera.

Els repartidors de Deliveroo faran vaga aquest diumenge si l’empresa no rectifica les seues condicions laborals.

Els repartidors demanen un plus per distància i per pluja

Mantindre la percepció mínima i que conste per escrit en el contracte és la reivindicació més urgent dels riders, però no l’única. “Demanem un plus per distància i per pluja, perquè tens la vulnerabilitat que pots caure o et poden atropellar”, comenta Llagostera. Una altra reclamació és que Deliveroo implante una assegurança per als treballadors, atés que els treballadors consultats indiquen que si un repartidor té un accident i no lliura comandes durant tres setmanes, el seu contracte queda exhaurit.

Per la seua banda, Deliveroo indica, en un comunicat, que els riders són “una part fonamental” del seu projecte empresarial i, per això, la companyia està oberta a “escoltar les seues necessitats”. “El nostre model de col·laboració representa una alternativa per a aquelles persones que volen completar amb nosaltres la font principal d’ingressos en els seus treballs habituals”, apunta la companyia.

Llagostera desmenteix aquesta voluntat d’escoltar de l’empresa i, com a mostra, recorda la resposta rebuda pel col·lectiu de repartidors al correu en què els comunicaven la vaga d’aquest diumenge: “Si no està satisfet amb la comanda, guarde el tiquet i ens posarem en contacte amb vosté”.

Comparteix

Icona de pantalla completa