Mentre Alacant gaudeix del seu dia gran i compta les hores per a arribar a la Nit de la Cremà, els participants de la Foguera Inclusiva ja descansen, després que ahir cremaren la seua foguera, rodejats de desenes de veïns.

Aquests particulars artistes foguerers han treballat durant sis mesos en la fabricació dels 118 ninots, però la fi no era tant alçar un monument a l’ús sinó posar de relleu que la inclusió és possible, que el treball per a una fi comuna desperta il·lusió, treu a les persones al carrer i crea amistats més enllà de la rutina.

Diumenge van començar a portar els ninots des del Centre Social Illa de Cuba fins a l’espai proper a la Foguera de la Ceràmica, que els emparava juntament amb la Foguera de Sèneca-Autobusos. Van començar a muntar els ninots en quatre veles que havien d’alçar el vol la nit de dimarts a dimecres, però no va ser possible: l’estructura no va aguantar i va caure, això sí, sense deixar ferits.

Només uns quants ninots van patir algun cop i van perdre alguna peça. En lloc de rendir-se, van continuar la feina, van canviar la idea prèvia i van disposar les seues obres de forma diferent, just abans que el jurat passara a visitar-los. Van rebre una menció especial en la categoria de Carrers adornats.

A la cremà van assistir la regidora de Serveis Socials, Julia Angulo, i el regidor de Medi Ambient, Víctor Dominguez. La primera va valorar aquest com “un dels projectes emblemàtics d’Alacant” i va confirmar que, des de Serveis Socials, donaran “suport de nou a aquesta iniciativa l’any vinent”. Angulo va explicar que el projecte ha servit de “model per a altres ciutats com, per exemple, Eivissa”. “Un dels regidors va viatjar a Alacant i s’hi va interessar per implantar-lo allà”, va afirmar la regidora. “Alacant és una ciutat inclusiva”, va concloure.

El psiquiatra Salvador Porras, que col·labora amb el projecte, es va mostrar molt satisfet tant pels resultats en els usuaris i malalts com pel suport oficial rebut per part de l’Ajuntament d’Alacant i la Conselleria de Sanitat al seu Programa de Prevenció de l’Estigmatització Social de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i/o Malalties Mentals. Tant ell com el treballador social Francisco José Santos, que és també un dels promotors de l’Associació Promoció Cultura Inclusiva, van insistir en el fet que, amb la cremà de la Foguera Inclusiva, “no acaba res”, sinó que serveix per a “començar a pensar en nous projectes per a continuar aquesta feina”.

El suport de l’Associació de Veïns dels Àngels ha estat clau també per a dur a terme aquest projecte. La seua presidenta, Belinda Carbonell, va reconèixer el treball fet i va mostrar el seu interés per a fer possible la seua continuació.

Aquesta passada nit, els membres de l’Associació Promoció Cultura Inclusiva han arribat a la seua Ítaca particular i, com resa el poema de Kavafis, el camí ha estat llarg i profitós. Les desenes de persones que hi han participat estan tornant a buscar una altra Ítaca per a continuar el viatge.

Comparteix

Icona de pantalla completa