Diari La Veu del País Valencià
Patronals i UGT PV signen el conveni d'hostaleria i CCOO PV se'n desmarcar

UGT i les patronals Hosbec, APHA, APEHA i AEHTMA van signar aquest dimarts el nou conveni col·lectiu que regularà les relacions laborals de 40.000 treballadors de l’hostaleria de la demarcació d’Alacant fins al 31 de desembre de 2020. L’acord, de què s’ha desmarcat CCOO PV, preveu un increment salarial del 3% per a 2017, del 2% per a 2018 i de l’1,5% per a 2019 i 2020.

Les organitzacions empresarials van qualificar l’acord d’exercici de “responsabilitat” en haver inclòs un punt que obliga a aplicar el conveni també als treballadors de les empreses subcontractades per a faenes de neteja, recepció, cuina, restaurant i bar. Les empreses que externalitzen serveis hauran d’incloure en el contracte mercantil que els regule una clàusula per la qual s’obligue l’empresa externa a complir amb totes les obligacions de naturalesa salarial establides en el conveni d’hostaleria.

“Aquesta regulació suposa un important avanç a la província d’Alacant, que se centra en el core (principal) dels problemes que havien presentat determinats processos d’externalització productiva, l’aplicació de salaris d’uns altres convenis amb retribucions inferiors”, va indicar Hosbec en un comunicat.

CCOO PV veu “confús i ambigu” el redactat

CCOO es va negar a subscriure el conveni perquè considera que no és “prou clar” en la lluita contra l’externalització de serveis. La secretària general de la federació de serveis de CCOO PV Alacant, Patricia Carrillo, va explicar que la redacció de l’article del conveni referent a la subcontractació és “confusa i ambigua” i deixa en “una declaració d’intencions” els límits a l’externalització.

“L’article estipula que els treballadors contractats per empreses externes hauran de cobrar segons el conveni d’hostaleria i creiem que limitar-se al salari no és prou per a lluitar contra els greuges comparatius i la desigualtat entre treballadors”, va indicar.

Hosbec deixa la porta oberta a CCOO PV

Per la seua banda, Hosbec va lamentar que CCOO PV no valorara “com a favorable l’acord en el seu conjunt”, atés que si ho haguera fet s’hauria aconseguit la unanimitat. No obstant això, la patronal hotelera de la Costa Blanca va assegurar que resta oberta l’opció que estableix l’Estatut dels Treballadors d’adherir-se al conveni amb posterioritat, per a poder participar en la comissió paritària i en la resta dels òrgans de consulta i participació.

Comparteix

Icona de pantalla completa