Diari La Veu del País Valencià
Sueca veu necessari fumigar els voltants del Xúquer per a lluitar contra el mosquit tigre i la mosca negra
L’Ajuntament de Sueca ha celebrat una reunió de treball amb representants del Consorci de la Ribera i de l’empresa Lokimica SA per estudiar noves fórmules d’actuació davant l’advertència ciutadana de la presència d’insectes vectors en diferents localitzacions del municipi.
En la trobada han participat la regidora de Medi Ambient, Isabel Jiménez; el regidor d’Agricultura i titular del Consell Agrari, Salvador Campillo; Ricardo Costa, en representació de l’empresa encarregada del tractament; Oscar Giménez, per part del Consorci de la Ribera; Juan Rueda, supervisor de contracte del Consorci i Joan Aguado, tècnic municipal de Medi Ambient.
Els responsables de l’empresa que combat els vectors han explicat que aquest mateix matí s’ha realitzat una actuació a l’Estadi Municipal Antonio Puchades, on s’havia detectat un focus de mosca negra. Els treballs han consistit en l’aplicació d’un tractament adulticida contra l’insecte que es refugia en la vegetació de la instal·lació esportiva. Tot i que no és allò habitual, aquesta fase actuarà com a complement del tractament larvari que s’executa des del mes de gener, atés que és ara quan es registra el pic del naixement dels adults simúlids.
L’empresa ha recordat que el primer tractament aeri, aquell que es considera més adient per la seua efectivitat i que s’haguera hagut d’efectuar a l’hivern, no ha arribat mai a expenses del vistiplau de Sanitat Ambiental. En aquest punt, els representants del consistori suecà han manifestat que en els pròxims dies comunicaran a Conselleria la voluntat de procedir a la fumigació dels voltants del Riu Xúquer, tal com s’havia preautoritzat temps enrere en un permís exclusiu al municipi.
A més d’això, a l’entorn de Sueca s’executen també periòdicament inspeccions i tractaments biològics en el riu Xúquer i a l’extensa xarxa de séquies que cobreixen el terme municipal.

Els representants del consistori suecà han manifestat que en els pròxims dies comunicaran a Conselleria la voluntat de procedir a la fumigació dels voltants del Riu Xúquer

Pel que fa als treballs de control de mosquit tigre, aquests es centren en una doble vessant. D’una banda, es realitzen revisions i tractaments periòdics de tota la xarxa d’embornals del municipi, incloent també les Entitats Locals Menors, i per altra banda, es fomenta la prevenció amb l’ajut de diferents xerrades informatives i altres materials divulgatius per a reduir la proliferació d’aquest insecte en propietats privades mitjançant l’adopció de bones pràctiques per part de la ciutadania, que ha d’evitar sobretot els xicotets estancaments d’aigua en l’espai domèstic. En aquest sentit, l’Ajuntament, que ha estat capdavanter sempre en la difusió del coneixement sobre els dos insectes, ha avançat que col·laborarà amb l’empresa per tal d’innovar amb el format de la informació divulgativa al respecte dels vectors i els consells per combatre’ls. Així, segons s’ha acordat amb el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, s’aprofitarà l’afluència pública als actes programats des del departament per difondre fullets informatius entre els assistents per alertar la població i conscienciar-la de la importància de la seua contribució.

Jiménez ha insistit en el fet que el més important per tal que el tractament siga efectiu és que el personal que realitza el tractament puga disposar d’una informació completa per poder posar-hi remei de manera definitiva. La regidora ha avançat que, des de Medi Ambient, es disposaran al hall de l’Ajuntament uns formularis, a dipositar en una urna, mitjançant els quals els veïns podran comunicar al consistori el lloc on s’ha detectat la presència de l’insecte i el seu contacte, per si l’empresa necessita requerir-li una informació més detallada. A més a més, el consistori suecà s’ha compromés també a notificar a tots els propietaris particulars, quan arribe a coneixement de l’Ajuntament, la detecció d’algun focus en propietats privades.

Campillo també ha apel·lat a la col·laboració ciutadana, que ha assenyalat com a “fonamental per combatre la plaga dels vectors que es crien en un percentatge molt més elevat a les propietats particulars”. Alhora, el regidor ha apuntat que des del Consell Agrari de Sueca s’ha repetit el tractament anual per controlar també la presència del mosquit comú i la rantella en el terme de Sueca.

Comparteix

Icona de pantalla completa