Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo acomiada el portaveu dels repartidors a València en vespres de la vagar

Treballar per a Deliveroo i reclamar públicament millores de condicions laborals no lliga bé. Almenys en el cas de Víctor Sánchez, un dels riders (repartidors) de la companyia de menjar a domicili que aquest divendres ha comparegut en roda de premsa per a presentar Riders x Derechos Valencia. Hores després de la presentació pública, l’empresa britànica ha comunicat al rider que hui serà el seu últim dia de faena.

L’argument de Deliveroo és que Sánchez rebutjava comandes, si bé un dia abans la mateixa companyia havia comunicat per escrit al repartidor que en l’últim mes havia acceptat el 100% de les comandes i havia estat disponible en el 97% de les franges de repartiment d’alta demanda: els caps de setmana a la nit.

L’expulsió de Sánchez es produeix dos dies després de la rescissió de contracte al portaveu de Riders x Derechos a Barcelona, Eve Llagostera, a qui Deliveroo va acusar d’haver lliurat comandes en estat d’embriaguesa. Per contra, els treballadors atribueixen l’acomiadament (desconnexió, en llenguatge de l’empresa) a la seua participació en mobilitzacions per a mitigar la precarietat dels repartidors.

Autònoms que assumeixen tots els riscos i totes les despeses

L’empresa britànica de repartiment a domicili protagonitzarà aquest diumenge la primera vaga de l’economia digital a l’Estat. En la presentació de la plataforma, amb el suport d’Intersindical, Sánchez ha explicat que els riders (repartidors) són autònoms, amb despeses fixes mensuals, com la quota de la Seguretat Social, el mòbil o el manteniment de la bicicleta o la moto amb què transporten les comandes. “Si tenim un accident o si alguna de les nostres eines de treball es fa malbé, no podem treballar, nosaltres assumim tots els riscos i totes les despeses”, ha lamentat. A més, critica que tot i que els riders no són assalariats, Deliveroo els imposa unes condicions i un salari, que a València és el més baix de l’Estat. A més, l’empresa decideix “quan i quant” treballen i, fins i tot, els emet les factures.

La seu de Deliveroo a València, al número 7 de la plaça de l’Ajuntament, empaperada pels treballadors que reclamen una retribució mínima per hora treballada. Imatge: Riders x Derechos.

La gota que va fer vessar el got dels repartidors va ser conéixer que Deliveroo ja no els pagaria un mínim per hora, sinó que només cobrarien 3,38 euros per comanda lliurada. Així consta en el nou contracte mercantil que els riders han de signar abans del 9 de juliol si volen continuar treballant. “A més, es faciliten mesures perquè puguem ser acomiadats en qualsevol moment, per qualsevol causa, sense necessitat de comunicació prèvia”, denuncien.

Exigeixen la readmissió dels riders “represaliats”

Els riders faran vaga diumenge de 20 a 23 hores per a reclamar que Deliveroo pague de nou un salari per hora de treball equivalent al pagament de dues comandes. A més, demanen que l’empresa garantisca una jornada laboral mínima de 20 hores setmanals a tot repartidor que així ho vulga, tal com van acordar verbalment en entrar a treballar. A més, volen que l’empresa pose per escrit aquests acords. Una altra petició dels riders és “la readmissió dels companys represaliats” per difondre i organitzar la vaga d’aquest diumenge.

“Quan vam fer la xarrada informativa per a entrar a Deliveroo, ens van prometre 20 hores a la setmana, però és mentida”, assenyalen els repartidors. La raó del descens d’hores de treball, asseguren, és que Deliveroo incorpora constantment nous repartidors, amb la qual cosa cada rider redueix de forma progressiva la seua càrrega de treball. La companyia ha promés prioritat en l’assignació d’hores als empleats que es comprometen per contracte a obtindre el 75% dels ingressos de Deliveroo, però Riders x Derechos desconfia de l’empresa, dirigida a l’Estat per Diana Morato.

Els repartidors apunten que quan van entrar a treballar la companyia organitzava trobades presencials per a cohesionar l’equip, però ara per ara totes les comunicacions amb l’empresa són per correu electrònic o, en els últims dies, per telèfon. “Cada dia rebem tres o quatre telefonades de Deliveroo per a preguntar-nos si firmarem el nou contracte”, indiquen. Res més lluny de la voluntat dels Riders x Derechos València, que volen frenar el nou contracte i amenacen amb noves vagues del dijous 6 al diumenge 9 de juliol si la companyia no rectifica.

Comparteix

Icona de pantalla completa